Focus op anti-corruptie

De CPC zendt signalen uit dat ze het probleem van de corruptie en de strijd tegen dit maatschappelijk kwaad ernstiger dan ooit neemt.
De regeringskrant China Daily wijst erop dat tussen november 2007 en juni 2012 meer dan 660.000 partijleden gestraft zijn voor overtredingen van de regels. Van deze personen zijn er 24.000 voor het gerecht gebracht omdat hun fout als een misdaad kon worden gedefinieerd en ze dus moesten worden vervolgd. Volgens de krant tonen de cijfers aan dat de partij de corruptie en het machtsmisbruik in eigen rangen serieus aanpakt. De zaak Bo Xilai bewijst dat niemand, hoe hooggeplaatst ook, vrijuit gaat. Het is ook een gunstig teken dat de Centrale Commissie voor de Discipline afgelopen zondag ‘een langdurige, ingewikkelde en harde strijd tegen corruptie heeft aangekondigd.’
De staatsmedia zien een groeiend maatschappelijk draagvlak voor de zelfreinigende aanpak van de partij. Ze halen de cijfers naar voren van het Nationaal Bureau voor de Statistiek: in 2011 was 72,7 procent van de bevolking tevreden of redelijk tevreden over de maatregelen tegen corruptie, een stijging tegenover de 51,9 procent van 2003. Wat de zaak Bo Xilai in 2012 voor dat verbeterende percentage heeft gedaan is echter nog niet bekendgemaakt. De reporters van South China Morning Post nemen op dit moment een zekere apathie waar onder de bevolking tegenover het komende CPC-congres.
De media stellen dat de partij zeker niet op zijn lauweren kan rusten. Het publiek eist meer vastberadenheid en efficiency. De mooie voorschriften en gedragscodes moeten in praktijk worden gebracht. De Ming Pao Daily News, een neutrale commerciële krant uit Hongkong registreert het feit dat de websites van drie staatsmedia, Xinhua, Renmin Ribao (People’s Daily, Volksdagblad) en China Central Television (CCTV), opvallend veel ingezonden mails publiceren van lezers en kijkers die aandringen op snelle anti-corruptiemaatregelen. De Global Times, nog een officiële krant, heeft er onlangs in een commentaar op gewezen dat de zaak Bo Xilai misschien lang in de doofpot zou zijn gebleven als Wang Lijun ze niet naar buiten had gebracht en noemde dit een geval van rechterlijke dwaling. De krant zet vandaag de redenering verder en voegt eraan toe dat overheid en bevolking moeten samenwerken. ‘Ambtenaren moeten weten dat de tijd waarin ze zelf alles konden beslissen voorbij is. Ze kunnen niet werken zonder toezicht ’…maar ‘de mensen zullen uiteindelijk begrijpen dat de regering niet al hun problemen in haar eentje kan oplossen…’De Global Times besluit: ‘de overheid moet ophouden met het verstoppen van slecht nieuws, de bevolking moet van haar kant niet elke natuurramp of sociale wantoestand aan de overheid toeschrijven. Laat het duidelijk zijn dat de overheid deel is van de samenleving en dat de functionarissen voortkomen uit het volk. Ze hebben gelijklopende belangen’.
Bronnen: China Daily, BBC, Global Times
http://www.globaltimes.cn/content/734232.shtml
http://www.globaltimes.cn/content/742530.shtml

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *