Eén jaar voor tijd haalt China zijn doelstelling om 2,5% van het bnp te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). Niettemin slorpt basisonderzoek maar 5 % van de fondsen voor onderzoek op terwijl dat in ontwikkelde landen 18% bedraagt.
Vorig jaar spendeerde China volgens het National Bureau of Statistics 1,96 biljoen yuan aan O&O of 2,18% van het bnp en dit was 11,6% meer dan in 2017. Dit jaar zou biofysicus Rao Zihe 2,5% gehaald worden. Volgens de OESO heeft China de voorbije decennia de kloof met de ontwikkelde landen gedicht. In 2000 bedroeg het percentage nauwelijks 0,89 % van het bnp. Israël en Zuid Korea staan echter bovenaan de lijst met 4,5%van het bnp. De VS haalt 2,78%. In absolute termen komt China echter onmiddellijk na de VS.
Niettemin trok China vorig jaar maar 111 miljard yuan uit voor basisonderzoek en dat is nauwelijks 5% van het O&O bedrag, een pover cijfer in vergelijking met 19% in de VS en 15 tot 20% in andere ontwikkelde landen. Volgens Rao voert China nog veel van zijn kerntechnologie in en hij vroeg tijdens de zitting van de Consultatieve Commissie dat een Task Force een plan opstelt voor op lange termijn. Ook professor Tong Jinnan vindt dat China te veel de nadruk legt op snelle resultaten.
Andere afgevaardigden beklaagden zich er over dat ze meer opgeslorpt worden door bureaucratische formaliteiten dan door onderzoek; Iemand formuleerde het ironisch met ‘Fondsen voor sojasaus kunnen niet gebruikt worden voor azijn’.
Minister
Minister Wang Zhigang van Wetenschap en Technologie gaf op een persconferentie in de marge van de parlementaire zitting toe dat fundamenteel onderzoek een van de zwakheden vormt. Dit op te verbeteren wordt een van de belangrijke nationale strategiën in de technologische ontwikkeling. Hij zag echter toch een positieve tendens in de groei van investeringen door binnenlandse hightech bedrijven; Alibaba besteedt de komende 3 jaar 15 miljard $ aan diverse programma’s. Volgens een PWC studie groeiden de uitgaven voor voor bedrijfsonderzoek bij beursgenoteerde bedrijven vorig jaar met 34%. Dit is hoger dan in andere wereldregio’s, VS incluis. De 3 Chinese bedrijven die in 2018 het meest in O&O investeerden waren Alibaba (3,6 miljard$), Tencent (2,7 miljard $) en ZTE ( 2 miljard$)
De minister beloofde een proefproject te zullen lanceren dat de onderzoeksteams meer soepelheid verleent bij net gebruik van de gelden. Minister Wang Zhigang beloofde het systeem te zullen hervormen zodat het enthousiasme, het initiatief en de creativiteit van de onderzoeker zal worden aangewakkerd en ze hun tijd niet meer verliezen met het invullen van paperassen.
scmp, https://technode.com/