Foxconn…as usual?

Foxconn, de grootste producent van elektronica in de wereld, zal vandaag aankondigen dat het 2 miljard dollar wil investeren in een nieuwe fabriek in Chengdu (Sichuan, de provincie waar twee jaar geleden een enorme aardbeving plaatsvond).
Foxconn is een dochterbedrijf van het Taiwanese Hon Hai Group, en het maakt computers, spelconsoles en mobiele telefoons (onder andere de iPhone) voor de grootste bedrijven in de IT. Het is bij Foxconn dat er een reeks zelfmoorden heeft plaatsgevonden in het begin van het jaar. Met sussende verklaringen, salarisverhogingen, beloften over verbeteringen en sociale activiteiten werd er toen door het management gereageerd. Maar het was ook duidelijk dat de tactiek van Foxconn vooral bestond uit het verhuizen van zijn activiteiten naar het binnenland, waar de lokale overheid zich nog niet kan permitteren kieskeurig te zijn over investeringen die de werkgelegenheid stimuleren. In augustus ging er een nieuwe fabriek open in Henan (Centraal-China) en daarna in Hebei, Shanxi en Hubei. Vandaag is dus Sichuan aan de beurt.
Meer dan 100 studenten en docenten van 20 universiteiten op het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan waren op 9 oktober nog bijeengekomen naar aanleiding van een vernietigend rapport over onmenselijke arbeidsomstandigheden bij Foxconn.
In dat wetenschappelijk rapport, opgesteld door medewerkers van een aantal vooraanstaande universiteiten in China, werd gesteld dat het bedrijf een loopje neemt met de arbeidswetgeving. Het helse ritme, de lijfstraffen, het misbruiken van jonge stagiairs voor illegale contracten, het uitstel van loonsverhoging, de uitholling van de vakbondswerking, …, dat alles zou nog steeds doorgaan. Het zorgcentrum, opgericht naar aanleiding van de golf van zelfmoorden, zou verworden zijn tot een controlecentrum.
De deelnemers aan de bespreking van het rapport hadden toen open brieven gestuurd naar de vakbond (All China Federation of Trade Unions, ACFTU) en naar de regering om hun bezorgdheid te uiten. Ook belangrijke opdrachtgevers zoals Apple, Dell, Nokia, HP en Sony werden aangesproken om meer druk op hun klant uit te oefenen. De Chinese pers berichtte over het rapport en de oproepen.
Bronnen: Xinhua, Global Times, Libération

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *