De Franse premier Fillon, die zijn eerste bezoek brengt aan China, heeft reeds een contract van minstens 5 miljard $ afgesloten voor de bouw van de motoren van de geplande Chinese Jumbojet C919. Inzake kernenergie werd de oprichting van een joint venture ondertekend die een eerste fase voor de bouw van twee kerncentrales in Guangdong moet voorbereiden en uitvoeren.
De Franse premier Fillon is vergezeld van minister voor Financiën Christine Lagardere en 20 CEO’s van grote ondernemingen. Om de inzet te schetsen, zegt een directeur van Alsthom in ‘Le Monde’: “Het is daar dat de helft van de behoeften ligt in transport, auto’s, kernenergie, telecom, elektriciteit en televisie de komende dertig jaar”. Patrick Blain, directeur marketing van Peugeot, vervolledigt: “In de autosector zijn we in een massamarkt beland en deze markt zal vlug alle andere doen wegzinken”.
De groep SAFRAN, die met ‘General Electric’ gelieerd is in ‘CFM International’, won het contract om de motoren te bouwen voor de binnen 8 jaar geplande Chinese Jumbojet C919. De Chinese Jumbo zou 190 zetels tellen en wil het monopolie van Airbus en Boeing doorbreken. Op korte termijn is het contract 5 miljard $ waard, maar over 30 jaar zou dit tot 15 miljard $ kunnen oplopen. Voor de assemblage van deze LEAP- X1C zal een fabricagelijn worden opgezet in China. In Europa zou dit 9000 rechtstreekse jobs scheppen en drie keer zoveel bij toeleveraars, aldus SAFRAN-voorzitter Herteman in Le Monde. Ook hoog op de agenda staat kernenergie. Op dit vlak werd door vicepremier Li Keqiang een joint venture ingehuldigd van de ‘Kernenergiemaatschappij van Guangdong’ met EDF-Areva, die respectievelijk 70 % en 30 % van de aandelen zullen hebben van het 16 miljard yuan kapitaal. De joint venture zal de eerste fase van twee Taishankernreactoren bouwen. Het gaat om reactoren van de derde generatie. Ook de bouw van een verwerkingsinstallatie voor nucleair afval wordt gepland en het oprichten van een Frans-Chinees nucleair onderzoeksinstituut in Guangdong.
In totaal werden twaalf akkoorden afgesloten, ook inzake cultuur en waterzuivering. Er werd eveneens over klimaatverandering gepraat, want de jonge Franse milieuminister Chantal Jouanno had de “gesloten houding van China en India” op de top van Kopenhagen bekritiseerd. Premier Wen zei dat China zich in Kopenhagen had uitgesloofd om met verschillende gesprekspartners een akkoord te bereiken.
Volgend jaar zou president Sarkozy China bezoeken. De betrekkingen tussen Frankrijk bekoelden na een onderhoud tussen Sarkozy en de dalai lama, maar dit werd nadien rechtgetrokken door een verklaring waarbij Frankrijk de soevereiniteit van China over Tibet erkent. Voormalig premier Raffarin werd toen naar Peking gestuurd om de plooien glad te strijken. De handel tussen beide landen steeg vorig jaar tot 38 miljard$, een stijging met meer dan 15 %.
Bronnen: SCMP, Global Times, Le Monde, China Daily
Zie ook CCTV over het bezoek en over de nucleaire samenwerking