De twee top chemische staatsconcerns Sinochem en ChemChina voeren gesprekken die tot een fusie zouden moeten leiden, aldus de Financial Times. De potentiële fusie maakt de geplande overname door ChemChina van het Zwitserse Syngenta voor $ 44 miljard er niet eenvoudiger op.
Nog een paar weken terug maakten we melding van het voornemen van de SASAC om de door de regering gecontroleerde staatsbedrijven met 10 te verminderen tot 100. De Financial Times meldt dat de twee chemische topconcerns Sinochem en ChemChina op de suggestie van hun controlerende instantie zijn ingegaan om te gaan praten over een fusie. Als deze lukt, zou een vennootschap ontstaan met $ 100 miljard aan omzet. De financiële krant interpreteert de gesprekken als een nederlaag voor ChemChina’s voorzitter Ren Jianxin die zijn imperium stukje bij beetje heeft opgebouwd en al een 32 jaar lange loopbaan in de chemie achter de rug heeft. De discussies over de fusie zouden geleid worden door voorzitter Ning Gaoning van Sinochem die de firma vervoegde bij het begin van het jaar. Voordien bouwde hij de internationale tak uit van staats voedselgigant COFCO waar hij de discussies leidde bij enkele internationale overnames van formaat. Er wordt bijgevolg van uit gegaan dan Ning de volledige steun geniet van de SASAC.
Sinochem is de grootste Chinese producent van kunstmest en positioneert zich op internationaal vlak voor een leidende rol in de chemicaliën voor de landbouw. ChemChina is minder inhoudelijk coherent omdat het opgebouwd werd door het maken van deals door Ren. Het laatste in de reeks is het opkopen van het Zwitserse Syngenta. Volgens Caixin heeft ChemChina niet de 15 miljard om de deal tot een goed einde te brengen. Volgens verschillende banken is de financiering al maanden rond. De FT citeert echter bezorgdheid van investeerders dat ChemChina voor de deal maar een klein deel eigen vermogen aanwendt en integendeel hoofdzakelijk werkt met een gesyndikeerde lening. Het Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS) zag geen graten in de deal, maar indien de fusie doorgaat zou het kunnen dat de regelgevers gaan onderzoeken of er met de nieuwe fusie geen sprake is van monopolievorming.
Bron: FT