Verdeeldheid verhinderde dat de vergadering van de G20 ministers van Financiën te Shanghai echt slagkrachtig was. De Chinese gouverneur van de centrale bank Zhou Xiaochuan verdedigde krachtig zijn politiek. Toch was er overeenstemming dat ze niet op de devaluatie toer zouden gaan en alle middelen zouden aanwenden om de wereldeconomie te ondersteunen.
Monetaire instrumenten, fiscale politiek en structurele hervormingen zouden gemobiliseerd moeten worden om de wereldeconomie te stimuleren, zo zeiden de G20 centrale bankiers en de ministers van Financiën na hun tweedaagse bijeenkomst te Shanghai. In hun eindmededeling verklaarden ze geen toevlucht te zullen zoeken tot devaluaties of aanpassing van de wisselkoers om elkaar te beconcurreren. Ze beloven elkaar te raadplegen omdat overdreven volatiliteit en ongeordende bewegingen in die wisselkoersen een verkeerde invloed kunnen hebben op de economische en financiële stabiliteit. Zonder China met naam te noemen zegt de eindmededeling dat de recente volatiliteit van de markt niet echt de onderliggende fundamentals van de globale economie weerspiegelt.
De vergadering van de G20-Financien was begonnen met een omstandig betoog van de Chinese gouverneur van de Nationale Bank Zhou Xiaochuan waarbij hij beloofde dat China de yuan stabiel wil houden en niet tot concurrentiële devaluatie wil over gaan. Hij verklaarde zich nog voorstander van een wat meer proactieve monetaire politiek in vergelijking met het recente verleden. Voordien had de Duitse minister van Schauble gezegd dat in het westen daar niet meer de middelen voor handen zijn. Zhou verzekerde dat zijn politiek niet gericht is op het opdrijven van uitvoer en investeringen, maar wel op een vlotte overgang naar een groei die gedreven wordt door consumptie. Als er een devaluatie zou plaats vinden, zou de bevolking hier koopkracht bij inschieten.
Dit vond de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew wel interessant en hij beloofde dat ze elkaar blijvend gaan informeren om verrassingen te vermijden. Beijing aanvaardde dat zijn politiek een financieel overloopeffect had dat kon leiden tot muntvolatiliteit en grensoverschrijdend kapitaalverkeer. Hoewel Zhou meer communicatie en coördinatie verwelkomde, benadrukte hij dat Beijing standvastig zou blijven hervormen waarbij nieuwe maatregelen horen zoals lagere intrestvoeten. China gaat dus de monetaire politiek versoepelen. De Chinese minister van Financiën Lou Jiwei vond eveneens dat China nu een proactieve muntpolitiek nodig heeft om de structuurhervormingen door te voeren waarbij een evenwicht bereikt wordt tussen voordelen op korte en op lange termijn. De G20 blijft 2 % extra groei nastreven tegen 2018. Lou Jiwei uitte ook bezorgdheid over een mogelijke Brexit en de escalerende vluchtelingencrisis uit Syrië. Het is nu wachten hoe de financiële markten morgen gaan reageren.
Bronnen: SCMP, China Daily