Op de G20-top in Buenos Aires heeft de Chinese president Xi Jinping vier voorstellen gedaan om tot een meer rechtvaardige en duurzame wereldontwikkeling te komen. De BRICS-landen waren het alvast eens in hun streven om vast te houden aan het multilateralisme en vaardigden een gemeenschappelijke verklaring uit over de hervorming van de WTO.
In zijn toespraak tot de dertiende G20 vroeg Xi Jinping te blijven streven naar openheid, partnerschap, innovatie en inclusiviteit zodat de wereldeconomie op een verantwoordelijke manier wordt aangestuurd. Grotere coördinatie en complementariteit tussen de landen werken de groei in de hand en in dit proces worden de landen meer en meer een gemeenschap met gemeenschappelijke belangen, verantwoordelijkheden en gemeenschappelijke toekomst. Win-win is de weg voorwaarts. Xi deed de top vier concrete voorstellen.
Vooreerst vroeg hij de G20 leden om toegewijd te blijven aan openheid en samenwerking en het multilaterale handelssysteem onaangetast te laten. Daarbij steunt China de noodzakelijke hervormingen van de WTO. Ten tweede pleitte hij voor een sterk partnerschap waarbij de macropolitieke coördinatie opgevoerd wordt. De ontwikkelde landen zouden wanneer ze monetaire- en fiscale maatregelen nemen meer rekening houden met de impact hiervan op de opkomende en ontwikkelende economieën. Ten derde moet de G20 gericht blijven op groei en pleite hierbij voor het uitspelen van de digitale economie. Hij stelde meer concreet voor dat de G20 een grondige studie zou uitvoeren over de toepassing en de impact van de nieuwe technologieën zodat op dit vlak nieuwe ideeën verkend worden.
Ten vierde drong Xi er bij de G20 op aan om zich te blijven inzetten voor een win-win-samenwerking zodat een wereldwijde inclusieve ontwikkeling wordt bereikt. Meer bepaald vroeg hij de toepassing van de 2030 Agenda for Sustainable Development en pleitte ook voor het helpen van Afrika bij de uitbouw van zijn infrastructuur en connectiviteit.
BRICS
Xi herhaalde zijn voorstellen tijdens de informele top van de BRICS landen waar zijn woorden niet in dovemans oren vielen. De vergadering die voorgezeten werd door de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa werd naast Xi Jinping ook bijgewoond door de Braziliaanse president Michel Temer, de Russische president Vladimir Putin en de Indische premier Modi. Ze beloofden betere samenwerking met de Afrikaanse landen bij het tot uitvoer brengen van de 2030 Agenda for Sustainable Development en ze beloofden ook plechtig om het klimaatakkoord van Parijs hoog te houden.
Meest concreet was het communiqué waarin de 5 zich unaniem scharen achter de WTO als regelgevend organisme dat waakt over de wereldhandel. Het document roept alle WTO-leden op om zich te kanten tegen unilaterale en protectionistische maatregelen die ingaan tegen de WTO-geest. Ze benadrukken het belang van het WTO-mechanisme om geschillen te beslechten en vragen zo spoedig mogelijk de lege plaatsen van rechters op te vullen. De landen zullen hun inspanningen voor de versterking van het multilateralisme opvoeren en ook de samenwerking voor het Partnerschap on New Industrial Revolution die op de top in Johannesburg werd afgesproken.
Zijlijn
Xi Jinping had in de marge van de G20 top ook een gesprek met de Japanse premier Abe. Premier Abe beloofde om de gesprekken over het RCEP en het China-Japan-South Korea vrijhandelsakkoord op te drijven. In zijn gesprek met de Indische president deed Xi ook een reeks voorstellen en Modi antwoordde bereid te zijn de wederzijdse betrekkingen naar een hoger nieuw niveau te brengen. Er was ook een afzonderlijk gesprek met zowel Xi Jinping, Putin als Modi en de drie kwamen overeen hun onderling samenwerkingsmechanisme te versterken. In het gesprek met UN secretaris-generaal Antonio Guterres met president Xi waren multilateralisme, BRI en het klimaatakkoord van Parijs de onderwerpen. Xi had ook een gesprek met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en met de Turkse premier Erdogan die lovende woorden sprak over het Belt & Road Initiative. Xi sprak tenslotte nog afzonderlijk met de Russische president Putin, de Franse president Macron en de Duitse kanselier Merkel.
Bron Global Times