Komt er een onverwachte en historische Israëlisch-Palestijnse top in Beijing? Dat was de vraag die een tijdlang in lucht hing, maar…niet dus.
De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Palestijnse collega Mahmoud Abbas in Beijing ontmoet, terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu samen met collega Li Keqiang een bezoek bracht aan Shanghai. Abbas is intussen vertrokken, Netanyahu is in Beijing voor een ontmoeting met Xi Jinping. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken had aangekondigd dat China de twee leiders de mogelijkheid wilde bieden deze week nog in Beijing in gesprek te gaan met elkaar. Een woordvoerder van Netanyahu heeft echter gezegd dat een dergelijke ontmoeting niet op de agenda stond. Israël en China zullen het waarschijnlijk alleen over economische en technologische samenwerking hebben deze week. De grote thema’s van de wereldpolitiek zoals de Palestijnse kwestie of de Syrische burgeroorlog, er wordt met een wijde boog omheen gegaan. Beijing heeft in elk geval wel duidelijk gemaakt dat het zich actiever en bemiddelend wil opstellen. Xi Jinping had nog eens verklaard dat China de ‘rechtvaardige zaak van het Palestijnse volk’ steunt. Hij heeft ook een vierpuntenvoorstel gedaan.
Vier punten van Xi
- Het doel blijft een onafhankelijke Palestijnse staat en een vreedzaam samenleven van Palestina en Israël. De grenzen van de Palestijnse staat moeten die zijn van 1967, de hoofdstad moet Oost-Jeruzalem worden. Het bestaansrecht van Israël en zijn veiligheid verdienen te worden gerespecteerd.
- Vrede kan alleen via onderhandelingen worden bereikt. Enkele vertrouwenwekkende maatregelen moeten dringend voorrang krijgen: het stopzetten van de bouw van nederzettingen en van het geweld tegen burgers, het opheffen van de blokkade van Gaza. Ook is een correcte aanpak nodig van de kwestie van de Palestijnse gevangenen.
- De beide partijen kunnen zich laten inspireren door het principe van ‘land voor vrede’ en door de VN-resoluties ter zake en de Arabische vredesinitiatieven.
- De internationale gemeenschap moet actiever optreden, de partijen tot onderhandelen aanzetten en Palestina hulp bieden op het gebied van opleiding voor de opbouw van economie en samenleving.
Beijing merkt op dat China zowel met de Palestijnen als met Israël goede betrekkingen onderhoudt, wat het land in de nabije toekomst meer de kans zal geven een bemiddelende rol te vervullen. Het is ook met het oog daarop dat de leiders van de beide partijen die tegenover elkaar staan in het Midden Oosten met opzet in dezelfde week zijn uitgenodigd.
Bronnen: Xinhua, BBC,
Wellicht kan een bemiddelende rol van China in het conflict wat meer evenwicht brengen in het zoeken naar een oplossing omdat dat land, anders dan de VS, niet zo gebonden is aan een strategische bondgenootschap met Israel en Palestijnse belangen meer voor ogen lijkt te hebben. Het feit dat de VS, als het er op aan kwam, de belangen van Israel altijd zwaarder liet wegen dan die van de Palestijnen is mijns inziens in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van het zogeheten vredesproces.