Geboorteplanning Shanghai: uitzondering bevestigt regel

In Shanghai zullen ouders die zelf enig kind waren de toelating krijgen en zelfs aangemoedigd worden om een tweede kind te hebben.
Op die manier wil de stad de samenstelling van de bevolking qua leefijd verbeteren. Op dit ogenblik is het percentage bejaarden te groot ten opzichte van het aandeel van actieve leden van de bevolking. Dit zou de duurzame ontwikkeling van de stad in gevaar kunnen brengen. Shanghai, een van de eerste steden waar het eenkindbeleid rigoureus werd toegepast, telt drie miljoen inwoners ouder dan zestig. Dat is 21,61 procent van de totale bevolking, het dubbele van het nationale gemiddelde. Veel jonge stellen blijven kinderloos om financiële redenen of omdat ze hun carrière de voorrang geven.
De maatregel is  alleen in de miljoenenstad van toepassing, en is alleen bedoeld voor koppels die aan de voorwaarden (zie boven) voldoen. De bevolkingsaanwas aan banden leggen, blijft landelijk gezien een hoofdtaak.
De ingreep in Shanghai is niet de eerste uitzondering op het strenge  eenkindbeleid. Ook mensen die tot andere etnische groepen behoren dan de Han, met 90 % de grootste bevolkingsgroep in China, mochten al meer kinderen hebben. Tibetanen en Oeigoeren kunnen hiervan bijvoorbeeld profiteren.
De inwoners van Shanghai reageren verdeeld, zo blijkt uit de Chinese pers. Uiteraard verwelkomen velen de aanpassing van het beleid, maar onder de hoogopgeleide jongeren met een drukke baan blijft een groot aantal vinden dat de voordelen van een kinderloos huwelijk het zwaarste doorwegen.
Bronnen: Global Times, Guardian

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *