Gerechtelijke uitspraak tegen ontslag bij zwangerschap

Een gerechtshof in Guangdong heeft zich uitgesproken ten voordele van een vrouw die haar werkgever had aangeklaagd omdat ze was ontslagen vanwege haar zwangerschap.

Yingli Property Management Co. Ltd. in Zhuhai moet de eiser 13.939 yuan (1776 euro) betalen. De klager, mevrouw Fan, had een proces wegens discriminatie aangespannen tegen het bedrijf, op basis van een regel in de arbeidswet over gelijke arbeidsrechten. Het was het financiële blad Caixin dat het nieuwsfeit bracht. De advocaat van mevrouw Fan gaf het verhaal door aan Sixthtone.com, een website over vele facetten van de maatschappelijke realiteit in China.

Beschermende wetten

‘Dus toch een overwinning’, zei Fan tegen Sixth Tone, ‘en ik hoop dat veel vrouwen zich nu gesterkt voelen om het op te nemen voor de rechtvaardigheid en voor zichzelf’. De wet op de arbeidscontracten van China verbiedt bedrijven vrouwen te ontslaan als ze zwanger zijn, met zwangerschapsverlof, of in de periode van 1 jaar lang dat ze borstvoeding geven. (zie tekst wetgeving, in het Chinees). Bovendien is het sinds februari ook verboden om tijdens sollicitatiegesprekken vragen te stellen die verband houden met huwelijk of zwangerschap. Bedrijven mogen aan hun werknemers geen beperkingen opleggen inzake zwangerschap.  

Achteruit …Vooruit

Volgens Sixth Tone is de bescherming van vrouwelijke werknemers flink vooruit gegaan, de afgelopen jaren. Dat is te danken aan goede regelingen tegen seksediscriminatie op het werk en zware boetes voor overtredingen. Er zijn echter verschillende gevallen bekend van ondernemers die de wet aan hun laars lappen, en daar ook nog eens straffeloos mee wegkomen. De zaak van Fan was daar een schrijnend voorbeeld van. Door haar ontslag zat ze volkomen in de put, kon ze niet naar de dokter en had ze een miskraam gekregen.

Meer juridische middelen

Gelukkig hoefde Fan de zaak niet noodzakelijk voor de arbeidsrechtbank te brengen, maar kon ze ook naar een gewone rechtbank stappen. Dat is nog een recente vooruitgang die de benadeelde partij meer mogelijkheden geeft. Van de gewone rechtbank kreeg Guo Jing volgens haar advocaat, mevrouw Jiang Pan, gelijk op bijna alle fronten. Dit betekent dat ze genoegdoening krijgt voor drie klachten: loonverlies, verlies doordat ze geen kraamverlof mocht nemen en psychische schade.

Hoe verder?

Volgens Guo Jing, die in 2014 ook een proces won dat een mijlpaal betekende voor de strijd tegen seksediscriminatie, zijn de recente verbeteringen het resultaat van inspanningen door activisten en onderzoekers. Guo en advocate Jiang willen de strijd voortzetten, vooral om in China even hoge tegemoetkomingen te verwerven als in andere landen. Ook de New York Times besteedde aandacht aan de zaak van mevrouw Fan, voordat de positieve uitspraak was gevallen. De journalisten van de Amerikaanse krant zijn in hun hele artikel pessimistischer gestemd. Toch zien ook zij een teken van hoop. De Chinese regering wil, na de afschaffing van de eenkindpolitiek, dat vrouwen aan het werk blijven en toch meer kinderen krijgen zodat de samenstelling van de bevolking wat leeftijdsgroepen betreft verbetert. De politici zullen dit streven in evenwicht moeten brengen met hun doel om de ondernemers zoveel mogelijk te blijven ondersteunen. 

sixthtone.com, New York Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *