Geslaagde herbebossing, te verbeteren biodiversiteit

China heeft de grootste herbebossingsprojecten ter wereld uitgevoerd. Er is daarbij te weinig gedacht voor biodiversiteit. Maar onderzoekers hebben goede hoop.

herbebossingSinds de jaren 70 doet China aan massale herbebossing.  Eeuwenlange houtkap had al grote delen van China kaal achtergelaten. In de periode van de Grote Sprong Voorwaarts werd een echt dieptepunt bereikt. Het gevolg was bodemerosie en in sommige regio’s woestijnvorming. Het bosareaal bedroeg nog slechts 8% van het totale oppervlak.  Tegen 2020 moet de bedekkingsgraad  25% bereiken. Alleen al sinds 1999 is in het project ‘Graan voor groen’, het grootste herbebossingsprogramma ter wereld, voor 47 miljard dollar geïnvesteerd. Daarmee zijn 28 miljoen hectare verlaten landbouwgrond en wildernis (zowat negen maal de oppervlakte van België) met bomen beplant.
Het digitale tijdschrift Nature Communications schrijft dat het overgrote deel van de nieuwe bossen slechts met één soort, uitheemse, bomen beplant is. Monocultuur dus in plaats van gemengd bos. De keuze is niet gemaakt in functie van biodiversiteit, maar van snel rendement voor de arme boeren. Dit staat in een studie die gemaakt is door onderzoekers van Princeton University.  De kosten om over te schakelen op een gemengd bos met lokale varianten, zijn echter niet bijzonder hoog. De eerste plantages met snelgroeiende bomen zijn immers weldra aan kap en heraanplant toe. De onderzoekers roepen op om in het vervolg een gemengd bos aan te leggen met twee tot vijf soorten bomen.

Biodiversiteit rendeert

Het ‘Graan voor groen’ programma geeft subsidies aan de boeren wanneer ze bomen planten op hellingen of op verlaten landbouwgrond. Om een maximale productie te verkrijgen planten de boeren één van drie soorten bomen: eucalyptus, Japanse ceder of ingevoerde bamboe.
Bij gebrek aan nationale statistieken over het soort geplante bomen doorzochten de onderzoekers 258 academische rapporten met gegevens over 202 plaatsen. Daarvan waren er 166 monoculturen. De onderzoekers gingen de invloed van herbebossing op de biodiversiteit na in de provincie Sichuan. In de nieuwe bossen telden ze 17 tot 61% minder vogels dan in natuurlijke bossen, en 49 tot 91% minder bijensoorten.
Een aantal boeren is intussen al spontaan overgeschakeld op gemengde bossen. Hun monocultuur bleek kwetsbaar voor ongedierte, plantenziekten en schommelingen van de houtprijs. Gemengde bossen blijken uiteindelijk ook economisch interessanter te zijn.
In april dit jaar heeft de regering een nieuw programma ingevoerd om biodiversiteit te bevorderen. Dat kan ook toegepast worden op het herbebossingsprogramma.Wanneer er eenmaal een centrale beslissing genomen is kan het omschakelingsproces veel sneller gaan dan in andere landen.
David Wilcove, één van de auteurs van het rapport, denkt dat het Chinese biodiversiteitsprogramma model kan staan voor andere landen. Overal ter wereld ontvolkt het platteland. De voedselproductie zal in de toekomst gebeuren met moderne methoden op het meest vruchtbare land. Hij verwacht dat veel land van mindere kwaliteit braak zal liggen. Dat biedt wereldwijd mogelijkheden voor herbebossing. Met de nieuwe bossen zal China de bodemerosie tegengaan, voldoende hout hebben, en een verscheidenheid aan dieren en planten in stand houden. Het land kan met zijn ervaring hierin wereldleider worden.
Bron: Takepart
http://www.takepart.com/article/2016/09/16/china-plants-record-number-trees-only-one-kind?cmpid=tpdaily-eml-2016-09-16

Voor het oorspronkelijk artikel in Nature Communications, klik hier
China zal naar schatting voor een kwart uit bossen bestaan tegen 2020 als het land erin slaagt het plan voor een ecologische beschaving uit te voeren. Dat is het oordeel in een ander rapport. Het Environment Programme van de Verenigde Naties publiceerde dit in mei: ‘Green is gold: The strategy and actions of China’s ecological civilization’.

1 comment for “Geslaagde herbebossing, te verbeteren biodiversiteit

  1. Het project ‘Graan voor groen’( 退耕还林工程; tuìgēng huán lín gōngchéng), letterlijk ‘Project Teruggeven van landbouwgrond aan bossen’, betreft het Natuurlijk Bosbeschermingsproject
    (天保工程; Tiānbǎo Gōngchéng) of het Tiānbǎo Project.
    Een heel interessant artikel geschreven door Zhu Keliang, J.D is ‘A Case for Farmers and Rural Communities’ Right to Compensation Under China’s Natural Forest Protection Program (NFPP)’ :
    http://www.landesa.org/wp-content/uploads/Compensation-for-Chinas-Natural-Forest-Protection-Program-K-Zhu-Nov-2012.pdf

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *