Gevangen mijnwerkers geven teken van leven een week na ramp in goudmijn (UPD)

In de stad Qixia (622.000 inw.) in de provincie Shandong (Oost-China) gebeurde er op zondag 10 januari een ramp in een goudmijn. Een week later blijkt dat sommige slachtoffers nog leven.

foto Wang Kai / Xinhua

Na een ontploffing met dynamiet kwamen er 22 mijnwerkers vast te zitten in de ondergrond. Het communicatiesysteem van de mijn is stuk. Giftige dampen bedreigen de mensen die vastzitten.

UPD
Een levensdetector is 627 meter werd in de mijn neergelaten naar de ruimte waar zich waarschijnlijk 10 van de gevangen mijnwerkers bevinden. Een reddingsteam is woensdagmiddag een nieuw gat te boren om hulp te bieden. Een medisch team van artsen en psychologen is ter plaatse aangekomen om de mijnwerkers aangepaste zorg te bieden. Geen van de slachtoffers zou volgens die expert tekenen geven van een mentaal trauma. Eén van hen is echter in coma. De meeste anderen zijn licht tot zwaar gewond. Via deze link is het mogelijk de reportages van Global Times dag na dag te volgen

Zwaar verzuim

De beheerder van de mijn meldde de ramp maar liefst 30 uur te laat. Daardoor kon de reddingsoperatie pas op maandagavond gestart worden. Volgens Xinhua is de mijn eigendom van Shandong Wucailong Investment Co Ltd. Twee lokale hoge ambtenaren, de secretaris van het gemeentelijk comité van de CPC van Qixia en de burgemeester van de stad, zijn uit hun functie gezet na de mijnontploffing. Wat hun betrokkenheid is bij het uitstel van het bericht over de ontploffing is nog niet duidelijk gecommuniceerd.

Reddingswerk

Meteen lieten hulpverleners weten dat het redden van de arbeiders moeilijk zou zijn door de late melding en de geologische omstandigheden. De reddingswerkzaamheden werden begonnen door professionals en door solidaire vrijwilligers uit de bevolking van de streek waar nog meer mijnen zijn. De provinciale regering richtte een oproep tot reddingsteam in de rest van China. Er zijn nu al dagenlang negen grote teams bestaande uit meer dan 320 leden en meer dan 70 machines dag en nacht aan het werk. Zij zijn erin geslaagd gaten te boren naar de schacht waar de arbeiders gevangen zitten. Er werd geprobeerd zoveel mogelijk giftige gassen te laten ontsnappen.

Het hoopgevende briefje (foto op Sixthtone en BBC, van
闪电新闻 – lightning – of Xinhua)

Teken van leven

Via een buis konden de redders klopsignalen uitsturen vanaf de oppervlakte, die werden beantwoord. Op zondag 17 januari stuurden de hulpverleners voorraden naar beneden en kregen een handgeschreven briefje terug. Op het blaadje stond dat ze met 11 overleefden en wisten dat er ergens nog een overlevende was. Waar de 10 andere collega’s waren konden ze niet zeggen. Vier van de groep zijn gewond en hebben dringend medische hulp nodig, De mijnwerkers zeiden dat de situatie onder de grond nijpend is, door water, tekort aan lucht en nog steeds rook van de explosie. De reddingsteams zullen medicijnen en voedsel naar beneden sturen en willen een telefoonverbinding aanleggen via dezelfde weg.

Vervolg

China heeft zware straffen voor het te laat melden en achterhouden van ongevallen. Behalve de beheerder en de politici zullen nog meer mijnfunctionarissen worden vervolgd.

Bronnen: Xinhua, Global Times, BBC, Sixthtone.com, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *