In Hongkong zijn er afgelopen weekend opnieuw erg gewelddadige acties geweest en zware botsingen tussen demonstranten en de politie.
De ordehandhavers hadden enkele betogingen verboden ‘uit veiligheidsoverwegingen’. Andere betogingen waren toegestaan binnen een bepaald parcours. Zowel het verbod als de beperking werden door groepen activisten aangegrepen om aan te sturen op gevechten met de politie. Ze verzamelden zich, voor een vreedzame, maar niet toegestane, betoging. Sommigen droegen Amerikaanse vlaggen. Algauw schakelden de betogers, onder wie een meerderheid hoger opgeleide jongeren, over op hun tactiek van ‘flashmobs’.
Projectielen van beide kanten
Via sociale media gingen ze telkens in andere wijken barricades opstellen en vernielingen aanrichten. Ze bestookten bureaus en manschappen van de politie met bakstenen en brandbommen. Met laserstralen, een favoriet wapen van de demonstranten, verblindden ze hun tegenstanders. Op een aantal plaatsen werd brand gesticht. De politie chargeerde en gebruikte, nadat alle waarschuwingen waren genegeerd, traangas en pepperspray. Ook beanbags werden ingezet. Volgens Wikipedia is dat ‘een soort munitie voor een vuurwapen die niet in het lichaam binnendringt, maar wel een flinke klap uitdeelt’, gebruikt door de oproerpolitie, bijvoorbeeld ook in Nederland. Demonstranten werden gearresteerd, onder andere door politiemensen in burgerkleren.
Verdere escalatie?
Er vielen gewonden bij de politie, de activisten en onder gewone burgers. Dat een meisje aan een oog zwaar gewond werd bij een aanval met beanbags, is vandaag maandag de aanleiding voor de activisten om op te roepen tot een massale bezetting van het vliegveld. (UPD) Een groot aantal demonstranten heeft de vertrek- en aankomsthal van de luchthaven bezet. Ten minste 130 vertrekkende vluchten zijn geannuleerd en zes aankomende vluchten. Een prodemocratisch volksvertegenwoordiger heeft een – tegenwoordig zeldzaam – matigend advies gegeven aan de bezetters. Hij zei: ‘je hebt je punt gemaakt, ontruim de hal nu’. Wel demonstreerde hij zijn afkeer voor de politie door als reden op te geven: ‘als ze hier ook optreden is het slecht voor de veiligheid van de bevolking en voor de reputatie van Hongkong.
‘Dat politiemensen verwond werden, (een agent liep bijvoorbeeld brandwonden op aan zijn been door een brandbom) leidde tot verontwaardiging bij de overheid.
Overheid en burgers
De regionale regering van Hongkong sprak zich in scherpe bewoordingen uit tegen de gewelddadige acties, zoals de brandstichtingen. Ze verzekerde dat de schuldigen voor het gerecht worden gebracht. De wet voorziet maximumstraffen van 5 jaar voor deelname aan onwettige betogingen en van 10 jaar voor deelname aan rellen. Burgers en politici van de regeringspartijen betuigden steun aan de politie. Sommige burgers nemen het recht in eigen hand en organiseren burgerwachten, zoals in de wijk North Point, waar de activisten wegbleven toen ze vernamen dat migranten uit de provincie Fujian en uit de Filipijnen hen zouden opwachten met een soort burgerwacht.
Cathay Pacific
De burgerluchtvaartdienst van het Chinese ministerie van Vervoer (de Civil Aviation Administration of China, CAAC) heeft aan Cathay Pacific, de grootste vliegtuigmaatschappij van Hongkong, gevraagd om geen piloten meer op over het vasteland te laten vliegen die aan acties hebben deelgenomen. De algemene directeur van Cathay, Rupert Hogg, heeft gezegd dat het personeel inderdaad niet mag deelnemen aan illegale acties. Wie dat toch doet riskeert ontslagen te worden. Het bedrijf heeft overigens al twee werknemers ontslagen die persoonlijke gegevens publiek hadden gemaakt van politiemensen die met de maatschappij naar het vasteland waren gevlogen. Een piloot die wordt vervolgd voor deelname aan rellen is geschorst.
Inmenging
Hua Chunying, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geprotesteerd tegen wat zij de ‘ongepaste inmenging van het Verenigd Koninkrijk noemt. De minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft afgelopen vrijdag Chief Executive Carrie Lam opgebeld betreffende de situatie in Hongkong. Raab en andere Britse politici ‘waarschuwen’ de overheid van Hongkong regelmatig dat ze vreedzame protesten moeten toelaten. Volgens Hua Chunying moet de Britse regering eindelijk inzien dat de koloniale tijd voorbij is.
South China Morning Post, China Daily, Xinhua, Global Times, Wikipedia