China zal met Vietnam werken aan praktische verbeteringen en aan veiligheid en defensie. Beide landen zullen zich samen verzetten tegen buitenlandse inmenging. In een gezamenlijke verklaring noemen de Aziatische buurlanden het bezoek van de Vietnamese president en het overleg met zijn Chinese gesprekspartners een ‘groot succes’.
De Vietnamese leider To Lam bracht van 18 tot 20 augustus een staatsbezoek aan China. Na afloop gaven de regeringen van China en Vietnam een gemeenschappelijk slotdocument uit. Daarin hebben beide partijen in 12 punten de vooruitgang in hun betrekkingen officieel vastgelegd, iets waarvan de contouren tijdens de gesprekken al duidelijk waren geworden.
Praktische samenwerking
Tijdens dit belangrijke bezoek van To Lam ondertekenden China en Vietnam een aantal documenten omtrent samenwerking op een groot aantal gebieden zoals connectiviteit, financiën en gezondheid. Zo spraken de twee landen af om de ‘connectiviteit van spoorwegen, snelwegen en haveninfrastructuur tussen de twee landen’ te versnellen.
China zal Vietnamese spoorwegprojecten ondersteunen en ‘actief de mogelijkheden voor meer grensoverschrijdende economische samenwerkingszones onderzoeken’. Beijing zal de planning van een aantal spoorwegprojecten en meer bepaald een haalbaarheidsstudie van het spoorwegproject Lao Cai-Hanoi-Haiphong begeleiden. Andere samenwerkingsgebieden die in de verklaring worden genoemd zijn hoogtechnologische infrastructuur, schone energie en de digitale economie. De twee landen beloofden een eerlijke en gunstige omgeving voor elkaars bedrijven te creëren. Maar ze hebben zich ook verbonden tot het verdiepen van de uitwisseling op gebieden als gezondheidszorg en rampenpreventie en -bestrijding.
Internationaal en regionaal
Volgens de verklaring wisselden de leiders van beide partijen ideeën uit over bilaterale samenwerking en internationale en regionale kwesties in een ‘vriendelijke en openhartige sfeer’.
De communistische partijen van China en Vietnam zijn van plan om het ‘alomvattende strategische partnerschap voor samenwerking’ tussen hun landen blijvend te verbeteren en ‘de betrekkingen tussen de twee leidende politieke partijen naar een nieuw niveau te tillen’. Verder zal de samenwerking op ‘strategische gebieden’ zoals defensie, diplomatie en veiligheid worden versterkt. Zo kwamen China en Vietnam nu overeen om de uitwisseling tussen hun twee legers ‘op alle niveaus’ te stimuleren, met inbegrip van uitwisselingen aan de grens, en inzake de marine en de kustwacht. De socialistische landen stellen ook onomwonden dat ze inmenging vanwege andere landen onder het mom van mensenrechtenkwesties zullen bestrijden en zich nog meer zullen inspannen om zogenaamde kleurenrevoluties te voorkomen.
China en Vietnam zullen ‘vastberaden een gelijkwaardige en stabiele multipolaire wereld en een inclusieve en heilzame economische globalisering bevorderen’. Met dat doel komt er ook meer coördinatie in multilaterale platformen zoals de Verenigde Naties en het forum voor economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan (APEC). Bovendien zal China de kandidatuur van Vietnam steunen om gastland voor de APEC te zijn in 2027.
Met betrekking tot de Zuid-Chinese Zee, in de Vietnamese versie van de tekst de East Sea genoemd (cfr. punt 10 van de gemeenschappelijke verklaring), benadrukten de leiders van de twee landen de noodzaak om ‘maritieme geschillen beter te beheren en proactief op te lossen’. Ze zullen ‘actief blijven zoeken naar een fundamentele en duurzame oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is’. Beijing en Hanoi hebben besloten om zich ‘te onthouden van acties die de situatie ingewikkelder maken en de geschillen verergeren’. Verder valt de nadruk op waarmee de presidenten Xi en Lam verschillende keren, ook in de slotverklaring, stellen dat voor de diplomatie van hun land het buurland prioritair is, en dat dit een strategische keuze inhoudt – voor de lange termijn dus.
Gezamenlijke verklaring: ‘groot succes’
Veelzeggend, ondanks het plechtige woordgebruik, is vooral het 12de en laatste punt van de gemeenschappelijke verklaring: ‘Beide partijen waren het erover eens dat het staatsbezoek aan China van secretaris-generaal en president To Lam een groot succes was en een belangrijke stimulerende rol speelde bij de bouw aan een gemeenschap van gedeelde toekomst tussen Vietnam en China, iets wat van strategisch belang is en goed voor de vrede, stabiliteit en ontwikkeling van de regio en de wereld’.
Bronnen: South China Morning Post, Xinhua, Vietnam.vn, CGTN, Friends of Socialist China, apec.org