Gezichtsherkenning door een gekleurde bril?

De spoorwegpolitie in Zhengzhou gebruikt een bril voor gezichtsherkenning. Die geeft direct toegang tot de databank met verdachten. Critici zijn bang voor misbruik.

Voor het eerst ‘zet de politie de bril op’ in de tijd rond het Lentefeest.

Speciale periode

Nieuwjaarsdag is dit jaar op 16 februari. Dan volgen de ‘speciale’ feestdagen, eigenlijk 15 dagen lang met het Lantaarnfeest. De voorbereidingen zijn echter begonnen: schoonmaak, schulden vereffenen. Migranten gaan op reis naar familie. Nu al zijn er veel mensen die hun werkplek verlaten en naar huis gaan. In sommige sectoren (de logistiek bijvoorbeeld) zien ze een tekort aan werkkrachten. De spoorwegen verwachten dat er 389 miljoen treinreizen worden gemaakt. Deze periode van feest, maar ook van ontwrichting duurt nog tot 12 maart.

Pilot Zhengzhou

De ordehandhavers zullen de bril voor gezichtsherkenning, een soort Google Glass, gebruiken om de identiteit van passagiers te scannen of verdachte personen uit de massa te halen. Met het hulpmiddel kunnen ze direct de database van de politie raadplegen via een apparaatje. Op het scherm zie je behalve een foto, persoonlijke details zoals naam, adres, bevolkingsgroep. Zhengzhou ( 9 miljoen inwoners) heeft de primeur. Zhengzhou is de hoofdstad van de provincie Henan (95 miljoen burgers) in het centrum van China. De spoorwegpolitie van de stad meldt dat er intussen 7 verdachten zijn gearresteerd: mensensmokkelaars, personen die vluchtmisdrijf hebben gepleegd. Verder zouden 26 personen betrapt zijn op het bezit van een valse identiteitskaart.

Overal gezichtsherkenning?

Gezichtsherkenning, zonder de bril plus app, is al langer en op meer plaatsen in gebruik. Op Chinese stations en luchthavens scant het personeel passagiers en reisdocumenten. Dat duurt maar een paar seconden. De toepassing geeft studenten toegang tot slaapzalen, werknemers tot hun bedrijf, bewoners tot hun appartement. Banken en ondernemingen gebruiken het in hun dienstverlening en bij verkoop.

Politie

De technologie zal in alle politieafdelingen in China ter beschikking komen. De verkeerspolitie in Shanghai gebruikt de technologie om overtredingen te spotten. Bij het beroemde bierfeest van Qingdao hielp gezichtsherkenning ook om verdachten uit de massa te plukken. Fouten komen echter nog veel voor: het is vaak uiterst moeilijk om op basis van camerabeelden uitsluitsel te geven over de identiteit van iemand. Om valse beschuldigingen te voorkomen proberen de ontwerpers van informatica en artificiële intelligentie de techniek zoveel mogelijk te perfectioneren.

Vrees voor misbruik?

Als bij afspraak uiten buitenlandse journalisten, vooral westerse, hun weerzin voor deze technologie in China. Opmerkelijk: alle stukken bevatten hetzelfde citaat van een bepaalde mensenrechtenorganisatie en een vergelijking met een Amerikaanse sciencefictionfilm of televisieserie. Ook elders informatiseert de overheid de openbare veiligheid, bijvoorbeeld met biometrische paspoorten. En de Britse Guardian is zo eerlijk om er in een commentaar op te wijzen dat de technologie vandaag overal de privacy uitholt. Smartphones, sociale media en de combinatie van databanken maken het in alle landen eenvoudig om mensen te identificeren en te volgen.

Onverschilligheid of vertrouwen?

Er zijn veel mensen die daar niet om geven, niet in China, maar ook niet in de rest van de wereld. Onbekommerd geven zij allerlei data prijs op Facebook en dergelijke, vaak ook omdat ze niet weten hoe die kunnen worden gebruikt. Bovendien hebben camera’s, databanken, gezichtsherkenning en dergelijke natuurlijk voordelen. Ze leveren een bijdrage aan gebruiksgemak, veiligheid en stabiliteit. China is een veilig land om in te wonen en rond te reizen. Misschien weegt dat samen met andere prestaties van de overheid (armoedebestrijding en welvaart) voor veel Chinezen zo zwaar door dat ze de overheid vertrouwen.
Sixthtone.com, Knack, Wikipedia, South China Morning Post, Global Times, China.org, Bloomberg, Guardian, De Morgen.

Een video die een goed idee geeft van de officiële propaganda over veiligheid en stabiliteit, een visie die echter onder de bevolking wijdverbreid is. http://www.china.org.cn/video/2018-02/07/content_50440041.htm

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *