De minister voor Nationale Gezondheid heeft in haar persconferentie voor het Nationale Volkscongres vooral gesproken over beperkingen die de omstandigheden opleggen en gevraagd om doorzettingsvermogen en geduld. Ze had het over het onaanvaardbare geweld tegen zorgverleners en over de eenkindpolitiek.
Li Bin is de minister aan het hoofd van de Commissie voor Nationale Gezondheidszorg en Geboorteregeling, waarin het ministerie van Volksgezondheid is opgenomen. Zij beantwoordde vragen van de pers in het kader van het Nationale Volkscongres. De overheid moet de nationale medische dienstverlening beter plannen en nauwlettend toezien op de kwaliteit en de omvang van de openbare ziekenhuizen. Regulering van de prijzen voor geneesmiddelen en de verdere ontwikkeling van de ziekteverzekering kunnen de lasten voor de gewone mensen verlichten. Dat volgehouden werk moet ervoor zorgen dat klachten van patiënten, die soms leiden tot agressie, voorkomen worden. De afgelopen jaren en vooral de laatste tijd zijn er enkele sensationele gevallen geweest van verbaal en fysiek geweld tegen dokters en andere zorgverleners. Dat heeft zelfs geleid tot daden die door het gerecht moesten worden behandeld. Li Bin benadrukte dat in ziekenhuizen vooral levens gered worden en dat tegen onruststokers zal worden opgetreden. ‘Geweld tegen dokters is een ernstige misdaad, die volgens de wet moet worden gestraft’. Li zei verder dat ‘enerzijds het medisch personeel zijn professionaliteit moet verbeteren, maar dat anderzijds het publiek moet aanvaarden dat dokters niet alles kunnen, dat er grenzen zijn aan de medische wetenschap en technologie’. De minister vroeg om respect voor de gezondheidswerkers. Ze prees de resultaten van de verzoeningscommissies die vorig jaar 53.000 geschillen hebben behandeld en 88% van de gevallen hebben opgelost. Ook hier moet een verzekering (voor medische aansprakelijkheid) uitkomst bieden.
Eenkindbeleid aangepast, maar gehandhaafd
Li Bin sprak ook over de gezondheidszorg voor moeders en kinderen. In de arme gebieden van het land is er nu een speciaal departement voor problemen zoals geboorteafwijkingen en ondervoeding. Op het platteland wordt gratis foliumzuur verstrekt en krijgen vrouwen gratis zwangerschapsbegeleiding. Honderden gezinnen, 38 miljoen vrouwen en 1,3 miljoen kinderen hadden al profijt van dit alles. De procedures kunnen nog eenvoudiger en de infrastructuur van kraamklinieken en kinderziekenhuizen moet verbeterd. Volgens de minister voor Gezondheidszorg en Geboorteregeling bestaat er geen tijdschema om elk koppel het krijgen van een tweede kind toe te staan. De regering volgt de demografische situatie voortdurend en past het beleid navenant aan. Op dit moment zijn er inderdaad acht provincies waar ouders een tweede kind mogen krijgen als een van hun twee een enig kind is. De provinciebesturen mogen zelf een aangepaste politiek implementeren. Het hoofdprincipe van het eenkindbeleid is echter nog steeds hetzelfde, want China is nog altijd het meest bevolkte land. In de grondwet is geboorteplanning opgenomen als een essentiële strategie en voor een wijziging is een besluit van de hoogste wetgevende macht nodig.
De zorgen van Mo Yan
Een voorstel in dit verband, ingediend door de Chinese Nobelprijswinnaar Mo Yan, is in de picture. Mo heeft aan de Politieke Raadgevende Conferentie, de senaat, die ook in algemene zitting bijeen is, gevraagd om de financiële ondersteuning te verhogen en het beleid te verbeteren voor ouders die hun enig kind hebben verloren. De steunregeling die dateert van het begin van de jaren 80 is ontoereikend volgens de schrijver. ‘Hoe moet een bejaard koppel op het platteland hiermee hun eenzaam leven doorbrengen?’, vraagt hij. Mo Yan is onder andere de auteur van een kritische roman over uitwassen bij de geboortebeperking, Kikkers. De vraag is of zijn voorstel het kan halen. De Commissie voor Nationale Gezondheidszorg en Geboorteregeling heeft in 2014 de uitkering voor ouders van wie het enig kind is overleden substantieel verhoogd. Er is wel een opmerkelijk verschil tussen stad en platteland. Ouders die in de stad wonen en waarvan de vrouw 49 of ouder is krijgen 340 yuan elk per maand, plattelandsouders krijgen 170 yuan per ouder. In Weifang (oostelijke provincie Shandong), waar Mo Yan vandaan komt, zijn er meer dan 3.000 mensen die hun enig kind hebben verloren. Elk jaar zouden 76.000 gezinnen hun enig kind verliezen, volgens het ministerie van Volksgezondheid. Een nationaal comité veroudering telde in China 194 miljoen inwoners boven de zestig in 2012 en men verwacht dat tegen 2050 een derde van de Chinezen ouder dan 60 zal zijn.
Bronnen: Xinhua, www.womenofChina.cn, BBC, SCMP
video
http://english.cntv.cn/special/2014twosessions/review/nhfpcbrief/index.shtml