Een Amerikaanse topmanager die in zijn fabriek in Beijing werd gegijzeld door arbeiders is vrij nadat er een akkoord met de vakbond is bereikt.
De fabriekseigenaar is gisteren vrijgelaten, nadat hij met de vakbond een akkoord had gesloten. De arbeiders krijgen een financiële tegemoetkoming waarvan onduidelijk blijft hoeveel ze bedraagt of wat het karakter ervan is. Volgens de verklaring van het verantwoordelijke vakbondskaderlid, mevrouw Chu Lixiang, zouden 97 arbeiders een ontslagpremie krijgen en waren beide partijen daarmee tevreden. Starnes gaf toe dat hij de arbeiders ging betalen, maar kondigde aan dat hij een groot aantal van hen binnenkort opnieuw zou aanwerven. In dat geval zou het toch niet tot de definitieve sluiting komen waarvoor de werknemers hadden gevreesd.
Vakbondswerk laat nog te wensen over
Volgens de South China Morning Post gebeurt het in China wel vaker dat werknemers de manager vasthouden om hun eis voor betaling van achterstallig loon of premies kracht bij te zetten. De politie is, zoals ook nu gebeurde, in de buurt aanwezig om over de persoonlijke veiligheid van de betrokkenen te waken, maar bemoeit zich verder niet met dat zaak omdat zij het louter als een arbeidsconflict beschouwt.Lin Yanling, een professor Arbeidsverhoudingen bij het China Institute of Industrial Relations, de vakbondsuniversiteit, levert hierop kritiek in de Global Times. Hij zegt dat de gijzeling een zwaktebod is omdat de vakbonden nog steeds te laat en te voorzichtig optreden bij het behartigen van de belangen van hun leden. ‘Het is dan het enige middel dat de arbeiders rest om voor hun rechten op te komen.’
Achtergrond en betrokkenen
Van vrijdag tot woensdag werd Chip Starnes, de directeur van Specialty Medical Supplies Beijing Co, Ltd, door ongeveer 100 arbeiders vastgehouden in zijn vestiging in het Huairou District (in het noorden van Beijing). Zij eisten achterstallige salarissen volgens een bron of ontslagpremies volgens een andere. Een vakbondsafgevaardigde zei dat Starnes de arbeiders nog voor twee maand loon, in totaal 2.7 miljoen yuan (meer dan 330.000 euro), schuldig was en dat zij goede redenen hadden om te vrezen dat de Amerikaanse ondernemer de hele fabriek zou verhuizen naar India: ‘ze zijn in paniek en denken dat hij wil ontvluchten’. Een Chinese onderdirecteur van het bedrijf heeft dat ook gezegd. De gegijzelde Starnes ontkende dat. Hij zei dat hij inderdaad 30 arbeiders had ontslagen van 1 onderdeel, de spuitgieterij voor medische verpakkingen, die in China sluit en naar Mumbai, India, gaat. ‘Na negen maand onderhandelingen heb ik de ontslagen arbeiders een mooie afscheidspremie moeten toestaan.’ De andere 100 arbeiders wilden volgens hem een zelfde som.
Het bureau voor openbare veiligheid meldde dat er politietoezicht was terwijl in het gebouw de onderhandelingen bezig waren en dat zo de persoonlijke veiligheid van de manager is gegarandeerd. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade en advocaten mochten het gebouw binnen. De ondernemer had zich tegenover journalisten van Associated Press beklaagd over zijn opsluiting, over de ondankbaarheid van de Chinezen na al zijn inspanningen om banen te scheppen en hij zei ook dat de arbeiders hem beletten te slapen. De arbeiders zelf weigerden met de buitenlandse pers te praten. De informatieafdeling van het districtsbestuur heeft een bericht gepubliceerd over de gijzeling waarin staat dat de werknemers vrezen voor de sluiting van de hele fabriek. Op een andere afdeling, waar alcoholkussentjes voor medisch gebruik werden gemaakt, ligt het werk stil. Apparaten zijn klaargemaakt om te worden getaxeerd en verhuisd. Een woordvoerder van de Amerikaanse Kamer van Koophandel tilt niet te zwaar aan de kwestie: ‘dit soort acties komt wat vaker voor dan vroeger, maar meestal loopt het af zonder persoonlijke schade.’
Bronnen: India today.in, Xinhua, SCMP, Global Times