Goede import- en exportcijfers bevestigen economisch herstel


De cijfers van uit- en invoer voor september en voor heel het derde trimester zijn sterker dan verwacht. Ook de evolutie van het bnp is gunstig. Voor het derde trimester wordt een groei van 5 % verwacht. IMF en Wereldbank verhogen hun vooruitzichten voor de groei van het Chinese bnp dit jaar tot 1,9-2 % ; de hele wereld zal hiervan profiteren.

De Chinese invoer steeg in september met 13,2% tot 203 miljard $. Dat is de snelste groei sinds het begin van het jaar. Vooraf had men 0,3% voorspeld. De import van ijzererts steeg met 9,2% in volume en met 17,1% in waarde. Er is een sterke toename van invoer van computerchips: wellicht om de stocks op te vullen vooraleer de Amerikaanse boycot half september van kracht werd. Landbouwproducten waren de derde belangrijke stijger, met vooral groei van de import uit de VS en Brazilië.

De uitvoer nam in september toe met 9,9% vooral door een sterke vraag naar elektrische toestellen en medische uitrusting en een heropleving van de consumentenvraag in het Westen. Het is de snelste groei sedert anderhalf jaar. De groei zat vooral bij de ASEAN- landen. De uitvoer naar Europa daalde. Van al het medisch beschermingsmateriaal dat in de eerste jaarhelft in de wereld verkocht werd kwam 43,8% uit China.

Het volume van de binnenlandse kleinhandel steeg in september met 2,5% op jaarbasis. De toegevoegde waarde van de industrie steeg 5,6% en de investeringen in vaste activa met 0,8%. De verkoop van auto’s steeg 12,8%.

Derde trimester toont meer stabiele groei

In het derde trimester steeg de uitvoer met 10,2% terwijl de invoer met 4,3% toenam. Vooral de invoer van sojabonen en van vlees steeg snel.
Macro-econoom Liu Xuezhi bij de Bank of Communications ziet de Chinese export verder stijgen omdat de Chinese economie weer normaal functioneert en de vraag naar medische apparaten in het westen door de pandemie aanhoudt.

Hoewel de groeicijfers voor het bnp pas volgende week bekend worden gemaakt gewagen de voorspellingen van een kwartaalgroei van minstens 5%. In het tweede trimester was er al een sterke heropleving met 3,2%, na een krimp van 6,8% in het eerste.

Het IMF voorziet dit jaar een economische groei van 1,9%. Dat is het dubbele van de voorspelling in juni. Ook de Wereldbank verdubbelt haar verwachtingen, tot 2%. China wordt het enige grote land met positieve groei dit jaar. De heropleving betreft zowel de productie van goederen als het leveren van diensten. Voor volgend jaar wordt 8,2% groei voorzien, de snelste groei sinds 2011.

Ook goed voor ons

De volledige heropstart van de Chinese productie en van haar economie in het algemeen hebben geholpen wereldwijde leverkettingen operationeel te houden en de vraag op peil te houden. Zo helpt de Chinese heropleving ook andere landen. Zowel IMF als Wereldbank hebben daarom hun voorspellingen voor een diepe wereldwijde recessie enigszins getemperd. Maar de tweede coronagolf in het Westen zit hier nog niet in verrekend.

Volgens economiste Erin Xin bij HSBC wordt de groei vooral gedreven door het blijvend binnenlandse herstel en de toegenomen binnenlandse vraag. Economisten van de Standard Chartered Bank denken dat China in het derde trimester zelfs 5,5% groei kan halen. Het tijdschrift Caixin schat tussen 4,8 en 6,2% groei.

De industrie herstelde snel van de corona shock, en de dienstensector volgde enkele maanden later. In september stond de ‘purchasing managers subindex’ voor de dienstensector op 55.2, het hoogste peil sinds 2012. De dienstensector profiteerde van het snel stijgende binnenlandse toerisme, dat de horecasector ondersteunde. De arbeidsmarkt is door de overheid ondersteund, en dat heeft ook het consumentenvertrouwen omhoog gejaagd, schrijft de Bank.

Inflatie en wisselkoers gunstig

Een bijkomend positief aspect voor het consumentenvertrouwen is de dalende inflatie. Die stond in september op 1,9%, het laagste peil sedert anderhalf jaar. De belangrijkste factor daarin is de wederopbouw van de varkensstapel, waardoor de prijs van het varkensvlees nu stabiel blijft.

Een ander symptoom van de goede economische vooruitzichten is de wisselkoers van de Chinese munt. Die steeg vorige week het snelst in 15 jaar, doordat zoveel buitenlandse investeerders in China willen investeren. De koers staat nu op zijn hoogste peil sinds 17 maanden.

Bronnen: Financial Times, South China Morning Post, Caixin, Reuters, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *