Golfstaten verruilen de VS voor China als focus voor investering

Volgens Nicolas Aguzin, CEO van de Hong Kong Stock Exchange, zal China tegen 2030 USD 1-2 biljoen aan investeringen van de beste staatsfondsen in het Midden-Oosten ontvangen, omdat zij zich op Azië willen richten voor een snelle stijging van hun investeringskapitaal.

Logo Gulf Cooperation Council.

Klein deel naar Azië

Door de staat gecontroleerde vermogensfondsen van de Gulf Cooperation Council (GCC) hebben momenteel ongeveer USD 4 biljoen aan investeringskapitaal beschikbaar en slechts een klein deel daarvan – ongeveer 1-2% – wordt nu in Azië geïnvesteerd. Het meeste geld gaat richting de VS.

Verandering

Daarin komt nu verandering. Dit investeringskapitaal zal naar verwachting tegen het einde van dit decennium tot ongeveer USD 10 biljoen groeien en ‘we schatten dat ergens tussen de 10 – 20% in China zal worden geïnvesteerd’, aldus de heer Aguzin, een voormalige JP Morgan-bankier. ‘Denk eens na wat dat betekent. Dat is ongeveer USD 1 – 2 biljoen die zal worden herverdeeld over investeringen in dat deel van de wereld. ‘

De GCC

De GCC-landen omvatten Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Staatsfondsen die aanzienlijke belangen hebben in beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld zijn begonnen zich te richten op de bredere regio Azië, met name China, omdat de economische groei daar het wereldwijde gemiddelde blijft overtreffen.

Synergie

China is ook de thuisbasis van een van de grootste pools van investeringskapitaal: Chinese binnenlandse spaargelden, zowel privé als institutioneel, die in een snel tempo groeien. Die investeringspool is tot nu toe vooral gericht op kansen op de Chinese binnenlandse markt. Echter, met China als de belangrijkste handelspartner van ongeveer 140 economieën in de wereld, zal dit kapitaal ook steeds meer in het buitenland geïnvesteerd worden, waaronder het Midden Oosten. Het is dan logisch dat investeerders daar zich meer op Azië gaan richten.

Voorbeelden van GCC-financiering in China in 2023

Saoedi-Arabië

  • Saudi Aramco tekende overeenkomsten met Rongsheng Petrochemical in Hangzhou om een belang van 10% in Rongsheng Petrochemical te verwerven met een waarde van USD 3,6 miljard.
  • Saudi Aramco kondigde een samenwerking aan met NORINCO Group en Panjin Xincheng Industrial Group voor de bouw van een geïntegreerde raffinaderij en petrochemisch complex in de provincie Liaoning. Het complex zal worden ontwikkeld door de joint venture die door de drie bedrijven is opgezet, waarin NORINCO 51% bezit en Saudi Aramco 30%.
  • Saudi Aramco stemde ermee in voor 20% aandeelhouder te worden in een joint venture met een lagere emissie-aandrijflijn tussen Geely en Renault.
  • Saudi Aramco ondertekende een memorandum met de regering van de provincie Guangdong over samenwerking op het gebied van energie, R&D, industriële projecten, financiën en talentuitwisseling.
  • VSPO, de leidende sportorganisator in Azië, kondigde een investering van USD 265 miljoen aan van de Saudische Savvy Games Group die daarmee de grootste aandeelhouder werd.

VAE

  • Emirates Airlines heeft ermee ingestemd om haar activiteiten in China uit te breiden als reactie op de sterke vraag naar reizen, waardoor de connectiviteit met haar gateways wordt verbeterd; Guangzhou, Shanghai en Beijing.

Qatar

  • Oricell Therapeutics, een in China gevestigd innovatief farmaceutisch bedrijf, kondigde de afsluiting aan van een investeringsronde van USD 45 miljoen.

Verschuiving

Chris Devonshire-Ellis van Dezan Shira & Associates zegt: ‘Dit duidt op een verschuiving in de wereldwijde financieringsstromen naar China, waarbij de Arabische wereld nu actief concurreert met de Verenigde Staten bij het doorsluizen van investeringen naar China.’ ‘China heeft ongeveer USD 2 biljoen aan financiering nodig om zijn eigen investeringen en nationale ontwikkeling aan te drijven – de GCC lijkt het antwoord te zijn. Tot op zekere hoogte profiteert de GCC ook van de huidige geopolitieke instabiliteit naarmate de olieprijzen stijgen.’

Commentaar

We moeten dit bericht ook zien in het licht van de groeiende mondigheid van de niet-westerse landen jegens de VS en diens westerse bondgenoten. De geldschieters in het Midden Oosten zetten hiermee zonder het uit te spreken een volgende stap in het creëren van een multipolaire wereld. Van de GCC staten zal Saoedi-Arabië volgend jaar lid BRICS+ worden. Als je geld hebt om te investeren, dan doe je dat eerst in je eigen kring. Ook de stijgende betrokkenheid van westerse landen bij gewapende conflicten zal hierbij een rol spelen. In het licht van de recente viering van 10 jaar BRI in China zien de golfstaten in dat het westen in conflicten handelt en China in verbinding. Dan is de keuze voor het investeren van je geld niet moeilijk.

Bron: Middle East Briefing