Google.cn omgeleid naar Hongkong

Google heeft in China bekendgemaakt dat het stopt met google.cn en in de plaats daarvan worden de hits doorgestuurd naar de zoekmachine in Hongkong. De gewone Chinees ligt er niet wakker van, maar de schrijvers dringen aan dat Google de belofte nakomt hun intellectuele rechten te vergoeden zoals Google beloofde.
Gisteren was het dan zover. De juridische woordvoerder van Google in China deelde mee dat de Chinese zoekmachine ‘Google.cn’ stopt. Door de westerse pers wordt dit voorgesteld als een weigering van censuur, want Google beloofde bij de lancering van haar Chinese zoekmachine vier jaar geleden dat ze de Chinese regels zou naleven inzake internetregulering. De zoektermen die vanuit China in google.cn ingebracht worden, krijgen nu een onmiddellijk antwoord vanuit Google Hongkong. In de praktijk worden een aantal van Googles talrijke diensten (nieuws en foto’s) doorgeschoven naar Hong Kong, maar blijven een reeks andere (muziek, video, maps) gerund vanop google.cn

Twee uur na het bekendmaken van de beslissing, veroordeelde een ambtenaar van de Chinese regering de beslissing als het “breken van een aangegane belofte” enerzijds en als “een poging tot politisering” anderzijds.
In een blog zegt Google dat het in China zijn verkoop en ook zijn onderzoeks- en ontwikkelingsteam wil behouden. De 300 researchers kunnen blijven, de toekomst voor de 300 personen uit de verkoop is minder zeker. China zou de site uit Hongkong kunnen blokkeren en dus ook de inkomsten die hiermee verbonden zijn, droogleggen. Door de onzekerheid gedurende de laatste maand zijn hebben heel wat werknemers het bedrijf verlaten of ze stuurden hun CV door naar andere werkgevers.

Het blad ‘Global Times‘ citeert onlinebevragingen, waaruit zou blijken dat het 80 % van de Chinese ondervraagden niet kan schelen of Google zich uit China terugtrekt. In bepaalde blogs wordt Google sterke banden verweten met de Amerikaanse inlichtingendiensten. In elk geval zal het vacuum dat Google nalaat vlug opgevuld worden door de Chinese concurrentie, voornamelijk door  Baidu dat als zoekmachine reeds domineert met 60 % van de zoekmarkt. Ondertussen is de waarde van het aandeel aan het zakken en bevestigde provider ( van GSM-diensten) TOM Online dat ze een contract met Google niet zal vernieuwen uit vrees Peking voor het hoofd te stoten.
Van Amerikaanse zijde zal worden gepoogd om de zaak aan te kaarten bij de WHO als het in het gedrang brengen van het vrij circuleren van diensten. Van Chinese zijde vraagt de vereniging van schrijvers dat Google zijn verbintenis nakomt om de Chinese auteurs te vergoeden voor de onlinepublicatie van hun werken, zoals beloofd enkele maanden geleden. Volgens de vereniging van auteursrechten staan er 80.000 Chinese boeken op internet en zou het de bedoeling zijn dit te verhogen tot 200.000. De auteurs waren noch verwittigd noch vergoed. In Italië werd onlangs door Google een overeenkomst gesloten in een analoge betwisting met de Italiaanse auteurs. Google-China PR Lin Lin negeerde de vraag die hierover werd gesteld. Nog in Italië wordt Google gerechtelijk vervolgd omdat het een verfilming van hoe een kind met een geestelijke handicap gepest werd, te lang op YouTube heeft laten staan. Ook hier verdedigt Google zich met een beroep op de vrije meningsuiting. De westerse pers besteedt weinig aandacht aan die conflicten over auteursrechten en over het debat met het gerecht in een westers land over de grenzen aan de vrije meningsuiting.
Als eerste business fall-out van de recente ontwikkeling heeft telecom-operator China Unicom besloten om Google te dumpen als standaardzoekmachine op haar GSM’s. Hun klanten zullen voortaan kunnen kiezen. China Mobile van zijn kant heeft met IBM een akkoord gesloten waarbij IBM software aanlevert om spam te ontdekken zonder de mails zelf inhoudelijk te lezen. Van de andere kant hebben twee Amerikaanse firma’s die domeinnamen uitdelen voor het Congres verklaard dat ze uit solidariteit met Google nog weigeren domeinnamen te verstrekken in China
Bronnen: FT, SCMP, Global Times
Lees ook andere artikels met tag Google
Voor video:     CCTV-site, debat-uitzending Dialogue

2 comments for “Google.cn omgeleid naar Hongkong

  1. Reeds eerder sloot Google zijn site in Zuid-Korea omdat de Koreaanse internetwetten hen niet bevielen. Koreaanse gebruikers worden omgeleid naar een Koreaanse versie van google.com . De multinational erkent blijkbaar alleen Amerikaanse wetten.
    Tot gisteren werd voorspeld dat Google volgens hetzelfde principe de Chinese gebruikers zou omleiden naar een internationale site in het Chinees. Het is Hong Kong geworden. Maar daar wordt het Chinees toch met oude karakters geschreven? Hoe lost men dat op?

  2. Lijkt niet echt een probleem: zoals de Chinese servers waarop de “Peoples Daily”, “China Daily” en “Global Times” het Engels (Arabisch, Russisch…) weergeven, zo begrijpen de servers in Hong Kong zowel de complexe als de vereenvoudigde Chinese karakters en kunnen die weergeven. De zwaar benodigde capaciteit van deze servers zou misschien een probleem kunnen zijn, maar zal Google zich wel op hebben voorbereid

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *