Google doet het weer

Volgens Google hebben hackers geprobeerd in te breken in de accounts van honderden gebruikers van Gmail. De Chinese regering verwerpt haar gesuggereerde betrokkenheid. De slachtoffers van de cyberaanvallen zijn belangrijke Amerikaanse en Zuid-Koreaanse (en nog andere Aziatische) regeringsfunctionarissen, militairen, Chinese politieke activisten en journalisten. Google uitte de beschuldiging dat de hackers hun basis zouden hebben in Jinan, hoofdstad van de oostelijke kustprovincie Shandong. Hun techniek zou die van phishing zijn geweest, waarbij het slachtoffer gelokt wordt naar een valse website, die een kopie is van de echte website om hem/haar daar te laten inloggen met inlognaam en wachtwoord. Wie Jinan noemt suggereert in dit dossier de betrokkenheid van de hogere beroepsschool van Lanxiang die werd genoemd toen Google begin 2010 sprak over de aanval op zijn klanten. Die beschuldiging heeft geleid tot een conflict met Beijing. De school ontkent ook deze keer dat ze iets met dit hacken te maken heeft. In 2010 hadden woordvoerders erop gewezen dat computerdeskundigen van het leger bij hen zeker wel eens cursussen volgen, maar dat dit vanzelf spreekt in heel wat landen, waaronder de VS.
De regering van Zuid-Korea zegt dat ze geen weet heeft van de zaak en dat ze haar functionarissen altijd ten stelligste het gebruik van particuliere e-mail zoals Gmail afraadt, zeker voor confidentiële onderwerpen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat het ‘geen reden heeft om aan te nemen dat er in officiële Amerikaanse regeringsaccounts voor e-mail is ingebroken’. Mevrouw Clinton echter heeft de beschuldigingen van Google ‘zeer ernstig’ genoemd en gezegd de FBI bezig is ze te onderzoeken.
Er is nog een punt van overeenkomst met het Google-incident van 17 maand geleden. Ook nu kan er een samenloop zijn met uitspraken in Washington over belangrijke beleidsvoornemens betreffende internet. Het Pentagon zou eerstdaags een document over internetstrategie uitbrengen. Daar zal volgens The Wall Street Journal in staan dat de VS computersabotage vanuit het buitenland zou kunnen opvatten als een oorlogsdaad en dat Washington in dat geval wel eens op een ‘traditionele’ militaire manier zou kunnen ingrijpen.
De Chinese regering heeft verontwaardigd gereageerd en zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. ‘Hacking is een probleem waar alle landen last van hebben. China is altijd al doelwit van hacking geweest. Wij bestrijden deze en andere vormen van internetmisdaad. Wij hebben daar wetten tegen’, aldus Hong Lei, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.  Xinhua geeft aan dat 60% van de internetgebruikers slachtoffer zijn geweest van inbraakpogingen en dat er bij 30% wachtwoorden zijn ontvreemd. Chinese experts (o.a. enkele militaire figuren) zien in dit nieuwe incident een soort tromgeroffel dat een rondje wapenwedloop ‘in cyberspace’ zou kunnen aankondigen. Zij wijzen erop dat de VS door zijn voorsprong op technisch vlak alleszins in staat is om zich tegen een echt ernstige aanval via internet afdoende te verweren, maar ook zelf  allerlei ‘special effects’ kan creëren als het een aanleiding  nodig heeft om zich te mengen in de zaken van andere landen. De gedachte komt van professor Fang Binxing, van de Universiteit voor Post en Telecom in Beijing, die als voorbeeld van de Amerikaanse machtspositie het feit geeft dat de VS  praktisch het monopolie heeft op internetbronnen, dat tien van de 13 grote root-servers gevestigd zijn in of beheerd worden door het land. (Root-servers worden vooral gebruikt om door te verwijzen naar domeinnamen en IP-nummers, zodat men toegang krijgt tot internet).
Sommige Chinese IT-specialisten denken dat Google overdrijft omdat phishing een primitieve vorm van hacking is, waartoe een gesofisticeerde aanvaller (in opdracht van een regering bijvoorbeeld) zich niet zou verlagen.
Bronnen: ANP, Reuters, Xinhua, Guardian, South China Morning Post, Financial Times, Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *