Graanopbrengst breekt record in 2023

De productie van graangewassen brak in 2023 opnieuw een record. De opbrengst van maïs en soja nam toe, rijst en tarwe daalden licht.

Maïsoogst in graanprovincie Heilongjiang Foto Xinhua/Xie Jianfa Disclaimer

In 2023 is de totale graanopbrengst met 1,3% gestegen tot 695,41 miljoen ton. De opbrengst blijft voor het negende opeenvolgende jaar boven 650 ton.

Maïs bracht 4,2% meer op, rijst en tarwe respectievelijk 0,9% en 0,8% minder.

Slechte weersomstandigheden, zoals aanhoudende regen tijdens de oogstperiode langs de Gele rivier en de Huaihe, overstromingen in het noorden en noordoosten, en droogte in het noordwesten, konden de recordoogst niet tegenhouden.

De regering nam speciale maatregelen om de boeren aan te zetten graangewassen te kweken. Ze verhoogde de minimumaankoopprijzen voor tarwe en rijst, en de subsidies voor maïs en sojabonen.

Het voor graangewassen gebruikte areaal bedroeg 119 miljoen hectare, een half procent meer dan in 2022. Daarnaast nam de opbrengst per hectare voor de belangrijke graangewassen toe doordat de regering de technische bijstand aan de boeren heeft opgedreven.

Het graanareaal steeg vooral in Xinjiang, de Oeigoerse minderheidsregio, waar gedeeltelijk werd overgeschakeld van katoen- naar graanproductie. Katoen van Xinjiang is onderworpen aan Amerikaanse sancties wegens vermeende dwangarbeid. Xinjiang produceerde 16% meer graan dan vorig jaar.

Voedselafhankelijkheid beperken

China heeft slechts 9% van alle land voor akkerbouw in de wereld terwijl het bijna 18% van de wereldbevolking moet voeden. Er is een beperkte in- en uitvoer van graanproducten, maar globaal het erin ongeveer volledig aan de behoeften voor voedsel te voldoen.

Er is wel een sterke afhankelijkheid van invoer van soja voor veevoeder, vooral uit de VS, Australië, Brazilië en Rusland. China doet inspanningen om die afhankelijkheid te verminderen, zoals het toekennen van subsidies aan producenten. In de Chinese statistieken worden sojabonen traditioneel bij de graangewassen gerekend.

De toenemende geopolitieke spanningen met de VS en zijn bondgenoten, de fragiliteit van de internationale leverketens voor voedsel die aan het licht kwam door Covid-19 en het conflict in Oekraïne zetten de Chinese regering ertoe aan maatregelen te nemen om de voedselafhankelijkheid te beperken.

Bron: Xinhua