Volgens Greenpeace is bij de olieramp in Dalian niet 1500 ton olie gelekt maar 60.000. Dit zijn althans, na tien dagen veldwerk, de bevindingen van hun olie-expert Steiner, die toegeeft dat zijn cijfers toch maar ruwe schattingen zijn. Ook kwamen recentelijk nog chemische vaten in een rivier terecht.
Richard Steiner van de Universiteit van Alaska is de olie-expert van Greenpeace. Hij werkte in 1989 ook aan de olieramp met de Exxon Valdez. Volgens zijn ramingen zou op 16 juli bij de explosie van een olietank, wel 60.000 ton olie gelekt kunnen zijn in plaats van de 1500 die de overheid toegeeft. Als dit klopt zou de ramp zo groot zijn als die met de Exxon Valdez in 1989. Volgens Greenpeace werden lokale werkers verplicht grote kwantiteiten olie bewust te laten wegvloeien om te vermijden dat een grotere ramp zou plaatsvinden, namelijk dat een tank met dimethylbenzene zou vuur vatten en exploderen. Dit zou een toxische uitwaseming hebben veroorzaakt waarbij iedereen binnen een straal van 5 km had moeten worden geëvacueerd. Volgens Steiner wijst dit op een fout in het ontwerp van de installaties. Greenpeace vindt de opkuis met emmers door 4000 visboten vrij “lowtech”. De organisatie zegt nog dat het zeeleven in Dalian nog 10 jaar de gevolgen van de ramp zal voelen. De reiniging moet verder gaan, ook om de stranden te beschermen die nog jaren olie zullen bevatten, aldus nog de milieuorganisatie.
De olieramp was nauwelijks afgelopen of in Noordoost-China kwamen woensdag door de overvloedige regen 7000 vaten van een chemisch bedrijf in de Songhuarivier terecht. Van de 7000 waren er 3000 gevuld met chemische stoffen en 4000 waren leeg. Ondertussen werden reeds 6387 vaten weer opgevist. Een watertest wees uit dat het rivierwater niet besmet is.
Het gaat recentelijk beslist niet goed met het milieu in China. Volgens officiële cijfers steeg het aantal incidenten met 98 % tijdens het eerste semester. Ook gaf het ministerie van Milieu toe dat de luchtkwaliteit tijdens het eerste semester daalde. De helft van de wateren zijn eveneens vervuild, maar dit neemt niet weg dat China zijn normen voor de beoordeling van de waterkwaliteit tijdens het komende twaalfde vijfjarenplan zal aanscherpen. Twee nieuwe meetindicatoren zullen worden toegevoegd aan de controlelijst, namelijk stikstofoxide en ammoniak.
Bronnen: SCMP, China Daily