De Griekse premier Tsipras bezoekt Beijing en Shanghai. Nadat vorige donderdag het Griekse parlement instemde met het controlerend COSCO-aandeel in de haven van Piraeus is het de bedoeling om de Thriasio vlakte nabij Athene uit te bouwen tot een transport-, overslag- en logistiek centrum van de goederen die aankomen in de haven van Piraeus.
Het is allicht geen toeval dat nauwelijks een paar dagen nadat het Grieks parlement het COSCO-meerderheidsaandeel in de haven van Piraeus goedkeurde, de Griekse premier naar China vertrekt. In een gesprek met Xinhua legt Tsipras uit hoe hij de sinds 2006 bestaande strategische samenwerking tussen Griekenland en China wil versterken. Beide landen willen echte strategische partners worden met betere handels- en investeringsrelaties, maar beogen ook de politieke dialoog te ontwikkelen op een kritisch internationaal moment. De Griekse regering wil zowel de uitvoer van Griekse producten met name uit de agro-voedselsector opdrijven, als ook de Chinese investeringen in Griekenland en dit vooral in transport en infrastructuur. Hier komt uiteraard de strategische positie ter sprake van de Piraeus haven langs de nieuwe zijderoute.
Van Chinese zijde is het de bedoeling om de goederen die in Piraeus aankomen door een snelle treinlijn via Servië naar Budapest en dus de binnenmarkt van Europa te sturen. Er bestaan al projecten om in de Thriasio vlakte nabij Athene een groot centrum uit te bouwen voor de overslag van goederen die in Piraeus aankomen. Volgens Tsipras kan dit leiden tot synergiën tussen de maritieme zijderoute en de trans-Europese netwerken, tot het scheppen van banen en de consolidatie van Piraeus als geostrategisch knooppunt tussen Europa en Eurazië. Tsipras herinnerde er aan dat de helft van het zeevervoer van olie, grondstoffen en verbruiksgoederen geschiedt door schepen met Griekse eigenaar die de tweede grootste klant vormen voor de Chinese scheepswerven.
Ook de economische-, vluchtelingen- en veiligheidscrises die Europa doormaakt, kwamen ter sprake. Hij zei dat Griekenland al veel voorstellen gedaan had voor internationale dialoog en samenwerking zowel met Euro-Atlantische partners als met wereldwijde krachten als China, Rusland, Israël, Egypte en Iran. Over de Griekse economie verklaarde hij aan een reeks hervormingen te werken waarvan een nieuwe investeringswet het eerste resultaat is. Hij vond dat Griekenland langzaam zijn geloofwaardigheid herstelt en binnenkort positieve groeivoeten zal tonen. Bijgevolg was voor hem het ergste achter de rug.
Vandaag staat een Grieks-Chinees economisch forum op het programma. Daarna wordt hij ontvangen door zijn ambtsgenoot Li Keqiang. De ontvangst door president Xi Jinping en parlementsvoorzitter Zhang Dejiang volgt morgen. Woensdag is de delegatie te gast in Shanghai.
Bronnen Xinhua, www.eugreeka.com