De groei van de Chinese economie is in 2018 vertraagd tot 6,6 %. Dat is iets hoger dan het doel van 6,5 % dat de regering voor het afgelopen jaar had gesteld.
In 2017 bedroeg de groeisnelheid nog 6,8 %. Over het hele jaar nam de snelheid gestaag af en in het vierde kwartaal groeide de Chinese economie ‘nog maar’ met 6,4 %.
Laag, lager, laagst
De snelheid waarmee de economie van China vooruitgaat is op dit moment de laagste sinds de jaren 90. De vorige keer dat de economie zo weinig groeide was in het begin van de financiële crisis van 2009. Het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) van China heeft vanochtend de cijfers bekendgemaakt. Die gegevens worden door westerse waarnemers zoals de analisten van Bloomberg bevestigd.
Verklaringen
De oorzaken hiervan? Die zijn veelvuldig en moeten zowel in de internationale als in de binnenlandse situatie worden gezocht. China is bezig de schulden van bedrijven en lokale overheden te verminderen. De regering wil een einde maken aan risicovolle leningen.(upd) De afgeremde groei is volgens de Global Times (GT) ook geen teken van een crisis. In plaats daarvan laten de cijfers zien dat ‘de overheid de extra kosten aanpakt die een extensief en exportgericht model met zich meebracht’. De economische structuur van China is al veranderd en verstevigd. Een toevloed van overheidsinvesteringen in infrastructuur zoals tien jaar geleden zal niet nodig zijn. ‘Met zijn mensgerichte systeem zal China op basis van een gematigde, gestage groei nu meer investeren in voedselveiligheid, onderwijs en gezondheidszorg’, zegt de GT.
Uiteraard is de afremming van de groeisnelheid ook veroorzaakt door de slechte prestaties van de wereldeconomie. China heeft zich daar de afgelopen decennia in geïntegreerd. Last but not least speelt natuurlijk het Amerikaanse offensief tegen de Chinese producten en technologiebedrijven mee.
Nog meer cijfers
Consumptie heeft voor 76,2 % bijgedragen aan de groei in 2018. Dat gaat samen met een groei van de detailhandel met 9 % tegenover 2017. Dat is een betere ontwikkeling dan analisten van Bloomberg hadden voorspeld, maar nog steeds een lage groei vergeleken met die van de afgelopen decennia. De industriële productie ging in 2018 met 6,2% omhoog. Dat is 0,4 % minder dan in 2017. Ook hier was de daling minder sterk dan de experts van Bloomberg hadden ingeschat. De investeringen in vaste activa namen toe met 5,9 %, in 2017 was dat nog 7,2 %. Hier had Bloomberg dan weer een meer optimistisch beeld verwacht.
En wat dit jaar?
De Hongkongse South China Morning Post (SCMP), die overigens het foute percentage van 6,5 % voor heel 2018 vermeldt, voorziet dat de Chinese regering voor de economie in 2019 zal mikken op een groeisnelheid van 6 tot 6,5 %. Het echte cijfer zal worden gepresenteerd op de zitting van het Nationale Volkscongres, begin maart. Premier Li Keqiang is volop bezig de vertegenwoordigers van verschillende bevolkingsgroepen hierover te consulteren. Afgelopen vrijdag zat hij een symposium voor met mensen uit sectoren zoals onderwijs en cultuur, wetenschap en technologie, gezondheidszorg en sport. Er waren ook burgers aanwezig die uit eigen naam spraken. Enkele dagen eerder had Li hoge omes uit de privésector over de vloer, die hij uitnodigde om hun kritiek niet te sparen en hun zorgen te uiten.
Glas halfvol of halfleeg?
Waarnemers doen uiteenlopende voorspellingen over hoe de Chinese economie dit jaar zal evolueren. De SCMP kijkt vooral ongerust naar de dalingen van de allerlaatste maanden. De krant titelt dat de groeicijfers van het laatste kwartaal tot de laagste ooit behoren. De SCMP zet naast het goede cijfer over de groei in investeringen in eigendommen (9,5 %) ook de opmerking dat de regering de cijfers voor december 2018 nog niet heeft gepubliceerd. Het Belgische De Tijd leest echter bij Robin Xing, hoofdeconoom van Morgan Stanley, dat volgens hem ‘de groei vanaf het tweede kwartaal opnieuw zal aantrekken’.
Het grotere beeld
Het hoofd van het NBS, Ning Jizhe, beoordeelt de prestaties van China aan de hand van de statistieken als ‘redelijk’. Op de persconferentie bij de bekendmaking sprak Ning over ‘een groei die over het algemeen stabiel was’ en over ‘bepaalde successen bij de verbetering van de economische prestaties’. Het bruto binnenlands product van China had in 2018 de recordwaarde van ongeveer 13,26 biljoen dollar. De dienstensector droeg daaraan voor meer dan de helft bij. Ning Jizhe merkte ook op dat China nog steeds voor 30 % van de economische groei in de wereld zorgt. Daarmee levert het land de grootste bijdrage aan de wereldeconomie. In de huidige situatie is de Chinese groei van 6,6 % inderdaad niet slecht. De prognose voor 2019 van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de groei in de wereld is 3,5% en voor 2020 is het 3,6 %.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, De Tijd,Trends, Global Times