China’s economie groeide het tweede kwartaal ‘maar’ met 10,3 %, terwijl dat tijdens het eerste kwartaal nog 11,9 % bedroeg. Dit wijst er volgens premier Wen op dat de macro-economische politiek ter afkoeling van te hete sectoren werkt.
Met de 10,3 % groei tijdens het tweede kwartaal komt de globale groei tijdens het eerste semester op 11,1 % te liggen. Andere gegevens uit juni wijzen eveneens op een afkoeling van ’s werelds snelst herstellende economie na de crisis. Op jaarbasis groeide de nijverheidsgroei tot 13,7 % in juni, terwijl die in mei nog 16,5 % bedroeg. De inflatie daalde van 3,1 % tot 2,9 %. Verwacht wordt dat de groei tijdens de tweede helft onder de 10 % kan komen. Premier Wen zei tijdens het bezoek van Duits bondskanselier Merkel dat de economie precies de richting uitgaat die de regering wenst en dat dit komt door haar macro-economische controlemaatregelen. Sinds het begin van het jaar probeert de regering de inflatie te temmen, het krediet wat af te remmen en vooral speculatie in het vastgoed te ontmoedigen. Premier Wen stak een helpende hand uit naar de eurolanden die lijden onder de Griekse schulden en beloofde dat China de euro blijft houden in zijn grootste voorraad van valutareserves.
Wat de cijfers over de belastingontvangsten betreft: deze stegen tijdens het eerste semester met 27 %. De buitenlandse investeringen in China schoten tijdens het eerste semester de hoogte in met 19,6 % tot 51 miljard $. Het handelsoverschot bedroeg 55 miljard $ en premier Wen verklaarde dat China geen overschot wil, maar streeft naar een evenwicht. Economist Li Daokui van de Tsinghua-universiteit verwacht dat het overschot dit jaar 100 miljard $ zou bedragen. Het aandeel in het BNP kan onder de 2 % vallen, terwijl dat 4 % bedroeg in 2009 en 8 % tegen het jaareinde van 2008, aldus nog Li. Vermelden we nog dat tijdens het eerste semester de inkomens van de ruralen stegen met 9,5 % en deze van de stedelingen met 7,5 %. Er werden 5 miljoen nieuwe jobs geschapen en er kwamen zes miljoen migranten bij.
Zie CNTV over groeivooruitzichten