Groot pretpark open in Shanghai

 
Bouw roetsjbaan

Bouw roetsjbaan


Begin augustus wordt in Shanghai een pretpark geopend waarvan de oppervlakte 900.000 m² beslaat. Het prijskaartje: 400 miljoen euro. De ‘Geluksvallei’ heeft zeven thematische afdelingen. Daarnaast werd in Fuxin (Liaoning) deze week een gereconveerde steenkoolmijn van 28 km² als ontspanningsoord opengesteld en in dit project investeerde de stad 40 miljoen euro.

  
 Shanghais geluksvallei, China’s grootste themapark, opent op de Sheberg op 8 augustus. Het gaat om een eerste fase waarin de in Shenzhen gevestigde OCT-groep 4 miljard yuan heeft geïnvesteerd. Volgens algemeen manager Dong Xisheng zou de tweede fase nog duurder uitvallen. De huidige ‘Happy Valley’ van meer dan 900.000 m² bestaat uit zeven thema’s: ‘Zonnehaven’, ‘Gelukkige tijden’, ‘Shangri-la’, ‘Mierenrijk’, ‘Shanghaistrand’, ‘Goudmijnstad’ en ‘Stormbaai’. Het gaat om een samenwerking met het Songjiangdistrict, dat 750 miljoen yuan heeft uitgetrokken voor vervoersinfrastructuur. Dit zal een vijfsterrenhotel bevatten, gebouwd in de site van een voormalige steengroeve, een theater met 4500 plaatsen en een cultuurpark met kunstvoorwerpen van 4000 jaar geleden. Binnenin is er plaats voor catering en exporuimte voor 1400 personen. Een weg van 2 km en een 2,5 km lange waterlijn zal de attracties met elkaar verbinden.  Een groot aantal ervan, zoals de achtbanen (de Fireball, de Diving Coaster, de Mijntrein, de Mega-Lite, de Space Shot en de Turbo Drop),  komt uit de Verenigde Staten, Nederland of Duitsland. De eigenaars mikken op een jaarlijks bezoekersaantal van 3 miljoen en dromen zelfs van 5 à 7 miljoen.

OCT heeft al dergelijke parken in Shenzhen, Beijing en Chengdu en plant er nog één in Wuhan, zij het minder groot dan het domein in Shanghai. Het park is tien maal groter dan het Jinjiangpretpark, dat tot nog toe het enige in Shanghai was. In 2012-13 komt er nog een Disney World bij en Pudong ijvert er voor dit op haar gebied te krijgen.
Fuxin

Fuxin

Fuxin


In de noordoostelijke stad Fuxin werd deze week een mijnattractiepark geopend. Het is een reconversie van wat de grootste open steenkoolmijn in Azië was en één van de 156 projecten die ooit de industralisering van de Volksrepubliek op gang brachten. In 1962 werd nog een biljet van 5 yuan gedrukt met een afbeelding van een grote elektrische koolschop uit de mijn. De mijn produceerde 243 ton steenkool en ging failliet in 2005. Het gebied van 28 km² is vrij toegankelijk en heeft een cultureel plantsoen, een museum, een uitkijkplatform en andere attracties. In het cultureel plantsoen staan allerlei werktuigen en locomotieven. Het museum toont voorwerpen over de oorsprong van aarde en leven, beschrijft de geologie van het mijnwezen, verhaalt over het sociaal leven … . Het leefmilieu ontbreekt evenmin, evenals de bescherming van het erfgoed. Nu zijn er al heel wat historische restanten uit de jaren ’50. In de toekomst zal het mogelijk zijn als toerist een dag als mijnwerker te leven en te werken.
De laatste tijd werden enkele pretparken gesloten zoals het pretpark te Shenzhen met replieken van monumenten uit de gehele wereld. Het werd in 1995 met veel fanfare geopend. In China zijn er 2.500pretparken maar  70 % verliezen geld en enkel 10 pct maken winst.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *