Grootste bijdrager aan bebossing

Nu meer dan de helft van het woestijnland dat kan worden teruggewonnen is behandeld, heeft China wereldwijd de leiding genomen in het bereiken van nulgroei in gronddegradatie en is het volgens de National Forestry and Grassland Administration  de grootste bijdrager geworden aan wereldwijde bebossing.

Planten van grasroosters voor zandbeheersing in de Tengger-woestijn in Zhongwei, (Ningxia) Foto Xinhua Disclaimer

Sinds 2012 heeft China zijn woestijngrond met 4,3 miljoen ha zien afnemen, schrijft hoofd van de administratie Guan Zhou dinsdag in een verslag aan het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres. Hij schrijft de prestatie toe aan een reeks gezamenlijke inspanningen om initiatieven te bevorderen die gericht zijn op het beheersen van woestijnvorming en dit ondersteund door de oprichting van een robuust en effectief wettelijk kader. Op dit moment omvat het wettelijk kader zes nationale wetten waaronder wetten voor zandpreventie en -bestrijding en voor het behoud van bossen en drasgebieden. Hij voegde eraan toe dat de 13 belangrijkste provinciale regio’s voor de bestrijding van woestijnvorming allemaal regionale verordeningen over dit onderwerp hebben uitgevaardigd.

Het verslag benadrukt de belangrijke rol van een reeks projecten bij de aanpak van woestijnvorming waaronder het Three-North Shelterbelt Forest Program dat in 1978 van start ging. Dankzij deze projecten is 35,9 miljoen ha woestijnachtige grond onder bescherming gebracht en is 7,9 miljoen ha van deze grond effectief behandeld. Guan legde nog uit dat binnen het uitgebreide bereik van het Drie-Noorden programma (Noordwest,  Noord-China en het Noordoosten), de bosbedekking is gestegen van ongeveer 12,4 % naar 13,8 %. Bovendien hebben effectieve maatregelen de bodemerosie op 61 % van het getroffen land onder controle gekregen. Voorts wordt opgemerkt dat binnen het stroomgebied van de Gele Rivier de grens tussen regio’s met en zonder vegetatie ongeveer 300 kilometer naar het westen is verschoven. Dankzij deze inspanningen is het aantal dagen met zwaar zand- en stofweer in het noorden van China opmerkelijk gedaald.

Het verslag merkt echter ook op dat China nog steeds voor een zware taak staat om de woestijnvorming onder controle te krijgen gezien de omvang van de woestijngrond en de ernst ervan. ‘Momenteel is er in het hele land 47,2 miljoen hectare verwoestijnde grond die kan worden teruggewonnen. ‘Daarvan is 22,2 miljoen ha nog onbehandeld en voornamelijk geconcentreerd in de drie-Noordelijke regio’s, allemaal harde noten om te kraken,’ aldus nog het verslag van Guan Zhou. De topambtenaar belooft een reeks maatregelen om het werk vooruit te helpen, waaronder het stimuleren van het publiek en van bedrijven om deel te nemen aan de bestrijding van woestijnvorming.

Bron: China Daily