Grootste Chinese overname in VS ooit?


Een Chinees bedrijf staat op het punt de grootste overname ooit in de VS te  realiseren. Olie of gas, denkt U? Nee, voedsel!

naamloosChina’s Shuanghui International biedt contant 4,72 miljard dollar om de Amerikaanse producent van varkens(vlees) Smithfield Foods over te nemen. Daarbij neemt het ook nog voor 2,38 miljard schulden over. Smithfield is wereldleider in zijn sector. Een dergelijke overname moet door de Amerikaanse regering goedgekeurd worden, en die heeft intussen al een traditie opgebouwd in het weigeren van Chinese overnames om de nationale veiligheid te beschermen.

Smithfield maakt een jaarlijkse omzet van 13 miljard dollar en heeft 46.000 werknemers. Het is actief in de VS, Mexico en tien Europese landen. Jaarlijks worden 15 miljoen varkens gekweekt en 27 miljoen verwerkt, wat een berg vlees van 2,7 miljard kilo geeft. In Noord Carolina baat Smithfield het grootste slachthuis, annex vleesverwerkingsbedrijf ter wereld uit.

Het management van Smithfield  gaat akkoord met de overname. Volgens CEO C. Larry Pope zal de firma zo zijn verkoop overzee gevoelig kunnen uitbreiden; het zou niet de bedoeling zijn Chinees varkensvlees in de VS in te voeren. De voorzitter van Shuanghui, Wan Long bevestigt dat. Het akkoord kwam er na vier jaar onderhandelen; vooral de prijs was de struikelblok. De aandelen van Smithfield zijn relatief goedkoop op de beurs van New York, en sommige aandeelhouders zouden liever zien dat de firma in aparte stukken opgebroken wordt om de prijs op te drijven. De aandeelhouders krijgen van Shuanghui een premie van 31% bovenop de beurswaarde van hun aandelen.

Shuanghui Group is de grootste vleesverwerker in China. Het hoofdkwartier is in Luoyang, provincie Henan. De firma heeft een complexe geschiedenis van wisselende aandeelhouders, waaronder op een bepaald moment ook Goldman Sachs. Op dit ogenblik hebben enkele honderden managers, geleid door de 70-jarige Wan Long,  53% van de stemrechten.

China is de grootste markt voor varkensvlees ter wereld. Doordat sinds de hervormingen het verbruik per hoofd verviervoudigde  werd China vanaf 2008 een netto invoerder van varkensvlees, momenteel zowat 400.000 ton per jaar. De overname kadert ongetwijfeld in het Chinese streven om na een aantal voedselschandalen een betere controle van de voedselveiligheid te installeren. Buitenlandse firma’s met een goed palmares kunnen daarbij helpen.  En voor de Chinees die het kan betalen, is veilig geacht buitenlands voedsel gegeerd. Zeker nadat eerder dit jaar 16.000 rottende varkens uit Yangtze opgevist werden.  Shuanghui zelf kwam in opspraak in 2011 toen de Chinese staatstelevisie bekend maakte dat sporen van clenbuterol gevonden waren in het varkensvlees van de firma. Het zou kunnen dat de VS-regering dit aangrijpt als argument om de overname te weigeren wegens bedreiging van de voedselveiligheid in de VS.

(bronnen: BBC, China Daily, Caixin)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *