Grootste vrijhandelspact in januari van start

Na de ratificatie door Australië en Nieuw Zeeland gaat het ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ (RCEP) op 1 januari van start, aldus de Australische minister van Handel. Het pakt schrapt op termijn 91% van de heffingen en zet standaarden op een twintigtal vlakken waarbij de bescherming van de intellectuele rechten.

Het was de Australische minister voor Handel Dan Tehan die bekend maakte dat door de ratificatie op 2 november van het RCEP door Australië en Nieuw Zeeland ’s werelds grootste vrijhandelsverdrag op 1 Januari ingaat. Het van kracht worden begint immers 60 dagen nadat minstens 6 ASEAN landen en ministens 3 niet ASEAN landen het bekrachtigden. Van de ASEAN-landen ratificeerden Brunei, Cambodja, Laos, Singapore, Thailand en Vietnam het verdrag, bij de niet ASEAN landen tekenden al Japan, China en nu dus ook Australië en Nieuw Zeeland. De Nieuw Zeelandse minister van Handel en exportgroei Phil Twyford verklaarde dat de RCEP er toe leidt dat heffingen op 91% van de goederen opgeheven worden en dat regelgeving qua investering, intellectuele eigendom en e-commerce gestandaardiseerd wordt. Doel is ook het verbeteren van de toeleveringsketens binnen de zone die 30% van de wereldproductie, handel en bevolking telt. Het gaat om een markt van 2,2 miljard personen en $ 26.200 miljard productie. India dat eerst ook wilde meedoen, haakte tijdens de onderhandelingen af.

Volgens het Peterson Institute for International Economics kan dit voor de deelnemende landen jaarlijks $ 186 miljard bijkomend bnp inhouden. Volgens onderzoekers Peter Petri en Michael Plummer halen China, Japan en Korea het meest voordeel met respectievelijk 85, 48 en 23 miljard dollar. De Japanse regering raamt dat het eigen bnp hier door met 2,7% kan groeien. Met onmiddellijke ingang worden de heffingen geschrapt of verminderd tot het niveau van 2014. Op termijn verdwijnen 91% van de heffingen op industriële goederen. China verklaarde bereid te zijn voor de vroege toepassing van het RCEP vrijhandelsverdrag. Een Japans onderhandelaar vertelde aan Nikkei dat het naleven van het verdrag door China een beoordelingscriterium wordt voor de toetreding tot het CPTPP dat China ook wil vervoegen.

Nikkei, Reuters, SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *