“Grotere diensteneconomie levert ook meer banen op”, Europa China Forum

De volgende 6 jaar zijn cruciaal voor China, maar de evolutie naar een diensteneconomie levert ook meer banen op om de groeiende groep van afgestudeerden op te vangen, was de boodschap van Chi Fulin op het vierde Europa China Forum gisteren in Brussel.

EUCHINAForumHet Europa China Forum wordt elk jaar georganiseerd door de denktank “Friends of Europe”. Dit maal was het thema “Shaping a shared future” (samen een gemeenschappelijke toekomst vorm geven). Dit werd uitgediept in een drietal panels en discussies waarvan we de discussie over de toekomstige richting van de hervormingen veruit het interessantst vonden. De voorzitter van dat panel was Chi Fulin van het “China Institute for Reform and Development”, die speciaal naar Brussel was gekomen en zijn mening duidelijk en verhelderend naar voren bracht. Chi vond de periode van nu tot 2020 van cruciaal belang omdat dan de basis gelegd wordt van de periode tussen 2020 en 2050 waarin China ernaar streeft een welvarend land te worden.
De economie als geheel groeit nu met 7,5%, maar de diensten die nu al groter zijn dan de secundaire sector zullen blijven groeien met meer dan 10 % per jaar. Verwacht wordt dat deze diensten in 2020 zelfs een vijfde gaan uitmaken van de buitenlandse handel. Volgens Chi kan China de vooropgestelde doeleinden zelfs bereiken als het bnp groeit met 5 tot 6%, op voorwaarde dat de geplande hervormingen verwezenlijkt worden. Hierbij rekent hij er op dat de migranten langzaam dezelfde rechten verwerven als de stedelingen in de steden, dat de eigendomsrechten van de plattelandsbevolking scherper zullen worden afgebakend, zodat ze over voldoende middelen beschikken, en dat de opening van de markten zal gebeuren met een “duizelingwekkende snelheid ”.

chifulin

Chi Fulin


Er wordt gerekend dat tegen 2020 de groep van burgers met een gemiddeld inkomen 600 miljoen mensen groot zal zijn en dan 40% van de bevolking zal uitmaken. Ze kunnen zich gezinswagens en bescheiden luxeproducten veroorloven en gaan meer en meer het verbruikspatroon bepalen.  De koopkracht van de bevolking zou immers jaarlijks stijgen met om en nabij de 8% zodat  die bevolkingsgroep elk jaar met 2 % toeneemt. De diensten evolueren naar 50 % van het bnp en 40% van de tewerkstelling. Binnen 10 jaar wordt dat 60 % van het bnp en 50 % van de tewerkstelling. Volgens Chi heeft de ontwikkeling van de diensteneconomie als bijkomend voordeel dat het meer banen oplevert dan de traditionele economie en daardoor zou het toenemend aantal afgestudeerden worden opgeslorpt. Hij voorspelde een jaarlijkse toename van 10 miljoen banen in de diensten.
Door de zaal gevraagd welke diensten hij vooral ziet aangroeien, wees hij op de behoeften van senioren die 20 % van de bevolking gaan uitmaken: dus verzorging en gezondheidszorg. De markt van gezondheid en welzijn wordt tegen 2020 op $70 miljard geraamd. Wat de evolutie van deze laatste sector betreft, verwachtte hij een sterke aangroei van privékapitaal. Ook op vraag van de zaal wees hij op het belang van de kleine en middelgrote ondernemingen in het innovatieproces en vond het daarbij een noodzaak dat die bedrijven voldoende toegang krijgen tot krediet van de banken. Overigens dragen het midden- en kleinbedrijf het meest bij tot het scheppen van nieuwe banen. Afsluitend vertrouwde Chi er op dat China binnen 5 jaar de grootste op diensten gebaseerde economie zal hebben.

Andere

Opmerkelijk was de interventie van Dale Jiajun Wen over milieu en duurzaamheid. Zij bestempelde wat zij de “American Dream van de Chinese middenklasse” noemde als het voornaamste obstakel in het streven naar een maatschappij met een meer duurzaam karakter. In het gedeelte over handel en investeringen bleek duidelijk dat er meer interesse bestaat in een verdrag over de bescherming van de wederzijdse investeringen dan in een vrijhandelsverdrag. Meer bepaald werd aangedrongen op een goede procedure om geschillen over intellectueel eigendom te kunnen beslechten. Europa ziet voorts een taak weggelegd in China op de volgende vlakken: smart grids en nieuwe energie, stedelijke kwaliteit, transport, welzijn, clouddiensten.  Ook de Europese ervaringen in sociale zekerheid, werden als waardevol bestempeld door een Chinese vertegenwoordiger. Het Forum werd besloten met een ronde tafel waar voormalig EU-commissaris Vassilou haar beleid uitlegde en studenten hun wedervaren vertelden over de studentenuitwisselingen tussen China en de EU.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *