De provincie Guangdong vreest in 2015 door Jiangsu voorbij gestoken te worden als economisch meest succesvolle provincie. Dit bleek deze week uit de toespraak van de nieuwe partijleider Hu Chunhua voor de provinciale zitting van het Volkscongres. Hongkong is dan weer bevreesd dat Shanghai een vrijhandelszone zou uitbouwen.
De nieuwe partijleider Hu was zeer duidelijk. Hij zei dat de toekomst buiten zijn verwachting onder druk staat omdat het Brp van Jiangsu recent zo sterk stijgt dat Guangdong zijn eerste positie zou kwijtspelen als meest productieve provincie. Hu specificeerde dat diegene die het grootst is, meer investeringen aantrekt. Zijn commentaar staat nogal in contrast met deze van zijn voorganger Wang Yang die een jaar geleden opriep meer te focussen op kwaliteit en sociale vooruitgang, dan op kwantiteit. Volgens het Nanfang dagblad verduidelijkte Guangdongs statistisch directeur Xing Xiaowei dat Jiangsu’ s groei het afgelopen jaar steeg met 10,1% en op die manier over Guangdong zou wippen in 2015 “als we het tempo niet versnellen”. Volgens onderzoeker Dr. Peng Peng overtreft Jiangsu Guangdong al op het vlak van investeringen en buitenlandse fondsen. Eenzelfde echo bij vicepartijsecretaris Zhu Mingguo “We zullen de mouwen moeten opstropen”. Nog duidelijker was vicegouverneur Xu Shaohua “Economische ontwikkeling moet de topprioriteit blijven “. Blijkt dus dat alle topverantwoordelijken de lijn van Wang Yang verlaten hebben om de kwaliteit en het sociale te benadrukken, desnoods ten koste van de toppositie te verliezen aan Jiangsu. Commentatoren beweren dat Hu het zich niet kan permitteren dat Guangdong het leiderschap verliest als hij hoger op wil klimmen.
Shanghai
Ook in Shanghai vindt de eerste sessie plaats van het lokaal Volkscongres waarop de prioriteiten voor het komende jaar worden bepaald. Uit de toespraak van dienstdoend burgemeester Yang Xiong blijkt dat de metropool dit jaar wil starten met de uitbouw van een heuse vrijhandelszone. Het zou de eerste dergelijke zone in China zijn indien de regering haar toestemming verleent. Shanghai wenst dat de komende 5 jaar 150 multinationals meer hun regionaal hoofdkwartier in de stad opzetten. Op het voornemen van de taksvrije handelszone wordt dan weer met argwaan gereageerd vanuit Hong Kong die vreest dat dit haar concurrentiepositie bij de internationale financiers zou kunnen uithollen. Yang was in zijn vorige functie hoofd van de douaneentrepots bij de Yangshan diepzeehaven, de Waigaoqiaozone en de douanezone rond de Pudong luchthaven. Het is nu dus de bedoeling het vrijhandelsstatuut uit te breiden volgens internationale standaarden.
Bron SCMP