Guangdong versnelt de digitalisering van het maakwerk

Guangdong versnelt de digitalisering van zijn industrie en een voorloper is MIDEA. Rootcloud heeft al meer dan 20 industriële cloud platformen opgezet  en biedt nu diensten aan bedrijven die willen digitaliseren in 81 subsectoren. Recent dook echter een chiptekort op dat naast de autoproducenten nu ook de sector van huishoudtoestellen parten speelt.

De zuidelijke provincie Guangdong staat met zijn 3 miljoen industriële bedrijven bekend als de fabriek van de wereld. 15.000 ondernemingen hebben een digitale omvorming achter de rug en een half miljoen hebben toegang tot cloud diensten. De Foshan groep Midea die huishoudtoestellen vervaardigt, kreeg van het World Economic Forum een erkenning als één van de wereldwijd 69 lichtende voorbeelden qua industriële digitalisering. Midea is een van de grootste ondernemingen die microgolf ovens vervaardigt.  IT directeur Zhou Xiaoling van Midea zegt dat de digitalisering zijn bedrijf intern 28% meer efficiënt heeft gemaakt, de productkwaliteit met 15% heeft verhoogd en de leveringstijd met meer dan de helft heeft ingekort. Midea startte de digitalisering in 2012. Ondertussen stegen de bedrijfsinkomsten met 150 miljard yuan maar verminderde het aantal arbeidskrachten met 40000 tot 135.000.

Midea, Huawei, Tencent en Rootcloud zijn niet enkel voorlopers in de digitale omvorming maar hebben de omvorming van een groot aantal bedrijven in de hand gewerkt. Volgens roterend Huawei voorzitter Xu Zhijun had zijn bedrijf eind 2020 al meer dan 40 industriële innovatiecentra uitgebouwd in China. Deze hebben digitale omvormingsdiensten verstrekt aan meer dan 20.000 maakwerk bedrijven in 30 nijverheidsclusters.
Rootcloud met hoofdkwartier in Guangdong is een provider van industriële internet diensten. CEO He Dongdong legt uit al 20 industriële cloud platformen te hebben opgezet en biedt digitale omvormingsdiensten aan in 81 industriële sub sectoren. Zo heeft het in 2019 een platform opgezet voor thuismeubilair op maat. Meer dan 20 ondernemingen uit Guangzhou, Foshan en andere steden hebben zich verbonden met het platform waar ze het front-end ontwerp, de fabricage, de logistiek en het transport van woninginrichting kunnen voltooien met de hulp van internet. Sinds 2016 groeien de zaken van Rootcloud met 100% jaarlijks, wat de sterke vraag naar de diensten bewijst.

Uitdagingen

Toch staat de digitale  omvorming in het Guangdong maakwerk voor grote uitdagingen. Volgens directeur Ge Changwei van de Guangdong Provincial Development and Reform Commission heeft maar één zesde van de ondernemingen toegang tot cloud diensten. Dit jaar wil de provincie 15000 industriële ondernemingen digitaliseren. De meeste van de bedrijven uit Guangdong zijn echter kleine, middelgrote of zelfs microbedrijven die niet durven of niet willen veranderen, aldus directeur Tu Gaokun van het provinciaal IT-departement. Sommige bedrijven zijn bezorgd wegens de grote investeringen en de lange periode van het terugverdien effect. Andere missen technologie of het nodige talent, aldus nog Tu. Bedrijven vinden dat meer inspanningen nodig zijn op het vlak van onderzoek naar nijverheidssoftware en andere sleutelterreinen. Bijgevolg wil Tu in een volgende stap technologische onderzoeksprojecten en demonstratietoepassingen lanceren op het vlak van nijverheidssoftware, artificiële intelligentie en slim maakwerk en vooral meer ondersteuning hierover verlenen aan de kleine- en microbedrijven.

Chiptekort

Midea heeft echter gewaarschuwd onder druk te staan wegens een tekort aan chips. Storingen in de Chinese productie van huishoudtoestellen kunnen echter een wereldwijde invloed hebben. Volgens de gegevens van de China Household Electrical Appliances Association vervaardigt China 2/3 van ’s werelds airco’s, TVs en micro-ovens en ongeveer de helft van de koelkasten en wasmachines. De prijs van de chips stijgt en Samsung, Sony en Xiaomi hebben deze al doorgerekend in hogere prijzen van hun producten. Stewart Randall van Intralink merkt op dat het chiptekort zich niet enkel voordoet bij de hoogwaardige chips, maar nu ook een uitdaging blijkt bij de huishoudtoestellen. Voorzitter en CEO van Whirlpool China Jason Ai verklaarde dat de chipleveringen in maart 10% minder uitvielen dan wat hij besteld had. Ivan Platonov, analist bij EqualOcean verwacht dat het tekort voortduurt tot volgend jaar. Omdat Midea echter sinds 2018 over een chipfiliaal MR Semiconductor beschikt, kan dit helpen een deel van de impact van de huidige aanbodkrapte te compenseren

Dit is overigens ook de tactiek bij de autobouwers die eveneens geconfronteerd zijn met het chiptekort. De autoproducent GAC heeft via GAC Capital in september 2020 geïnvesteerd in de starter Horizon Robotics dat gespecialiseerd is in autochips. Het tekort aan chips zal controleerbaar blijven, zo wordt gezegd en de groep blijft bij de doelstelling om dit jaar 10% meer auto’s te verkopen. De Chinese automakers voeren echter meer dan 90% van hun chips in. Zelfs al kosten die nauwelijks 1 dollar, NIO CEO Li Bin verwacht dat het tekort slechts in het derde kwartaal zal verminderen. Volgens voorzitter Dong Yang van de China Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance heeft China een krachtige autochip-nijverheid nodig. Li Shaohua van de China Association of Automobile Manufacturers, verwacht dat het herstel 9 maanden tot één jaar duren. De producent van wagens op nieuwe energie Xpeng ontwikkelt chips in China en de VS. Volgens BYD voorzitter Wang Chuanfu is zijn bedrijf niet getroffen door het tekort dank zij het eigen filiaal BYD Semiconductor dat de grootste Chinese producent is van ‘insulated gate bipolar transistors’ (IGBT). Het concurreert met het Japanse Mitsubishi en met het Duitse Infineon in de wereldwijde IGBT-markt.

China Daily, SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *