Gunstige winden voor windmolen fabrikanten

Terwijl windmolen prijzen in 2023 met 30 % daalden, domineerden de Chinese windmolen fabrikanten de wereldmarkt met 60% van de nieuwe 163 GW capaciteit. Slechts een klein percentage wordt naar het buitenland uitgevoerd. De Chinese windmolens zijn niet enkel 20% goedkoper dan de westerse. De voorbije 4 jaar werden 426 nieuwe Chinese turbinemodellen uitgebracht, tegenover slechts 29 nieuwe buitenlandse modellen.

Xinjiang Goldwind fabriek in Fuyang (Anhui) Foto China Daily Disclaimer

China heeft met 60 % van de totale 163 GW in 2023 verreweg de grootste productiecapaciteit voor windmolens ter wereld volgens de in Brussel gevestigde Global Wind Energy Council. De productiecapaciteit in Europa en de Verenigde Staten bedroeg daarentegen respectievelijk 19 % en 9 %. Adviesbureau Wood Mackenzie schrijft de groeiende aanwezigheid van Chinese windmolen fabrikanten op het wereldtoneel -met vorig jaar vier van ‘s werelds vijf grootste fabrikanten- toe aan de sterke groei op hun thuismarkt. China exporteerde eveneens vorig jaar voor ongeveer $1,42 miljard aan windturbines. Voorheen worstelden de Chinese bedrijven lange tijd met internationale concurrenten zoals Vestas en General Electric. De laatste jaren haalden ze volgens het adviesbureau Rystad Energy ook internationaal bestellingen binnen.

Buitenland

Windturbinebladen bij Mingyang Smart Energy in Yangjiang Foto China Daily Disclaimer

De in de provincie Guangdong gevestigde Mingyang Smart Energy Group heeft bijvoorbeeld 30 MW aan windturbines geleverd voor het Taranto offshore windmolenpark in Italië en is ook een van de zeven inschrijvers op de Noorse aanbesteding voor het eerste commerciële offshore windmolenpark. Ondertussen heeft het in de provincie Zhejiang gevestigde Windey Energy Technology bijna 1 GW aan contracten binnengehaald in Servië van het Italiaanse energiebedrijf Fintel Energia.
Sommige windturbinefabrikanten in China overwegen ook om productiebases op te zetten of projecten in het buitenland te verwerven of om productiefaciliteiten op te zetten in landen als Brazilië en India.
Chinese OEM-firma’s hebben de binnenlandse en internationale markten gedomineerd met een ongekend aantal nieuwe turbines en hebben wereldwijd de leiding genomen in de gemiddelde turbineomvang, aldus secretaris-generaal Qin van de Chinese Wind Energy Association die ook wijst op de steun van de overheid. De Chinese turbinefabrikant Xinjiang Goldwind Science & Technology had met 748 MW de grootste buitenlandse voetafdruk van de Chinese spelers, gevolgd door Envision met 561 MW en Vestas – de enige westerse OEM-firma in de wereldwijde top vijf – volgens het 2023 Global Wind Turbine Market Shares rapport van BloombergNEF.

Toonaangevend

Offshore inspectie in Zhoushan Foto China Daily Disclaimer

Het is geen verrassing dat Chinese windmolen fabrikanten vorig jaar de wereldtop 10 van bedrijven domineerden gezien de bouw van windprojecten op gigawatt-schaal de installaties omhoog stuwde, aldus Cristian Dinca, windanalist bij BloombergNEF. In de offshore windsector verdubbelde de Chinese turbinebouwer Mingyang Smart Energy Group vorig jaar zijn jaarlijkse installaties tot bijna 3 GW en werd daarmee voor het eerst de grootste wereldwijde leverancier van offshore turbines. Mingyang onthulde vorig jaar plannen voor een nieuwe offshore windturbine die met 22 MW de grootste ter wereld zal zijn.

Naast de productie zijn Chinese windturbinefabrikanten ook toonaangevend op het gebied van productontwerp en innovatie. De afgelopen 4 jaar zijn er 426 nieuwe Chinese turbinemodellen uitgebracht, tegenover slechts 29 nieuwe turbines buiten China. Chinese bedrijven namen vorig jaar 1,7 GW aan windprojecten in 20 buitenlandse markten in gebruik. Daaronder zijn er volgens het BloombergNEF-rapport vijf EU-lidstaten, met bijna drie keer zo veel als in 2018. Hier wordt aan toegevoegd dat de prijzen voor Chinese windmolens ongeveer 20 % lager liggen dan Amerikaanse en Europese concurrentie. De top vijf bestemmingslanden voor de export van Chinese gefabriceerde windturbines waren de afgelopen jaren Vietnam (23 %), gevolgd door Australië (13,1 %), India (7,4 %), de VS (6,4 %) en Kazachstan (5,2 %), met een groeiende interesse in de export naar opkomende markten zoals het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, aldus Rystad Energy.

De export van windmolenonderdelen van China naar Europa, waaronder bladen, generatorsets, tandwielkasten en gondels, speelt een cruciale rol in de Europese windenergieketen, aldus Rystad Energy. Naast strategische overwegingen in de handel in windmolens en onderdelen blijft de prijs een onderliggende factor die het concurrentielandschap bepaalt, voegt het eraan toe. CEO Christian Bruch van Siemens Energy zegt: ‘Het is bijna onmogelijk om een windturbine te bouwen zonder Chinese leveringen en de energietransitie zal niet werken zonder China.’ Bruch zei dat Siemens Gamesa niet in staat zou zijn om te concurreren op markten waar het moest opboksen tegen twee of drie Chinese spelers als de prijs de enige overweging was. Als gevolg van technologische vooruitgang en hevige concurrentie zijn de prijzen van Chinese turbines in 2023 met meer dan 30 % gedaald, aldus Wood Mackenzie. Siemens Energy ziet zijn winddivisie overigens bijna volledig afhankelijk worden van zeldzame aardelementen en permanente magneten uit China, aldus Reuters. Het weerspiegelt het dilemma van een industrie die behoefte heeft aan leveringen uit China, maar niet aan de concurrentie die daarmee gepaard gaat, voegde het eraan toe.

Toekomst

Installatie van record 18MB turbine nabij Shantou Foto inspenet.com Disclaimer

Industrie-experts geloven dat de windenergiesector in China de komende jaren snel zal groeien, waarbij windturbines groter worden, met grotere naafhoogtes en grotere rotordiameters. Volgens Qin van de Chinese Wind Energy Association heeft windenergie de voorkeur omdat het niet alleen groen is, maar ook kosteneffectief en goedkoper in vergelijking met traditionele fossiele brandstoffen. Chinese fabrikanten van windmolens zullen hun inspanningen om buitenlandse markten te veroveren waarschijnlijk blijven versnellen.
Samen met de ambitieuze doelstellingen van de regering op het gebied van hernieuwbare energie, bieden deze een kans voor Chinese bedrijven om hun mondiale voetafdruk verder uit te breiden. De uitvoer van windmolens vervaardigd door Chinese OEM-bedrijven is tussen 2016 en 2021 toegenomen, aldus Rystad Energy. Vergeleken met China’s jaarlijkse toevoegingen aan windenergie in 2022 die ongeveer 50 GW bedroegen, bedroeg de export in dezelfde periode echter maar iets meer dan 4 % van het jaarlijkse installatievolume. Niet bepaald wat Yellen & von der Leyen overproductie noemen ‘die westerse markten overspoelt’.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email