Zowel in China als in de VS houden de beschuldigingen over hacken de gemoederen bezig. Er komen van verschillende kanten oproepen om het samen op te lossen.
Ook de CPC-krant Renmin Ribao (People’s Daily) reageert nu op de beschuldigingen van hacken, geuit door Amerikaanse kranten, of liever geuit door Dow Jones & Company. Want het is deze eigenaar van New York Times en Wall Street Journal die door de krant als aanklager wordt genoemd. Het blad schrijft dat er inderdaad de afgelopen jaren nogal veel Amerikaanse ‘slachtoffers’ van hacking geweest zijn die beweerden dat ze waren aangevallen door ‘Chinezen’ en dat de VS in een rapport van ‘lagere departementen’ van het Congres China zelfs het grootste gevaar voor de internetwereld heeft genoemd. Het bewijsmateriaal is volgens de People’s Daily echter altijd weer vaag en gebaseerd op IP adressen die in China zouden gevestigd zijn, terwijl iedereen met een beetje kennis van het internet weet dat hackers geen nationale grenzen erkennen en zich met behulp van allerlei technieken kunnen verschuilen.De VS verhullen protectionistische maatregelen en economische sancties het liefst door zich te beroepen op hun nationale veiligheid. En dat is wat ook hier gebeurt: de VS is van plan om zijn internetbeveiliging vijf keer zo groot te maken als ze nu is en wil hogere drempels opwerpen voor Chinese investeringen. Dus organiseren sommige Amerikaanse bedrijven en de overheid volgens de CPC-krant een hype rond een vermeende Chinese dreiging, onder ander om dat te verantwoorden. De Renmin Ribao wijst er verder op dat hacken een plaag is waar alle ondernemingen en landen last van hebben en dat je in de meeste gevallen de oorsprong juist in het VS-netwerk vindt. Maar ‘China heeft nooit overhaaste en onvoorzichtige conclusies getrokken over de bron van de aanvallen’. De CPC-krant wijst verder op maatregelen om hacken, een misdaad in China, op te sporen en te bestraffen en op de internationale initiatieven waar het land aan meewerkt. Informatieveiligheid is een mondiale kwestie geworden. ‘Door uitwisseling en samenwerking zullen de hackers worden verslagen, niet door ongegronde laster’.
Als een soort echo van die laatste oproep klinkt het voorstel van de US-China Business Council. Deze organisatie behartigt de belangen van 230 Amerikaanse bedrijven met activiteiten in China, zoals Boeing, Caterpillar, Citigroup en JP Morgan Chase. John Frisbie, de voorzitter van de Council, heeft over hacken verklaard: ‘We vinden dat het tijd wordt voor de beide regeringen om er samen aan te werken… als dat niet gebeurt ondermijnt dit verschijnsel een constructieve samenwerking op het gebied van buitenlandse handelsbetrekkingen’… ‘de regeringen moeten het aanpakken ongeacht waar het vandaan komt…liefst dit jaar nog.’ Frisbie drong ook aan op een uitbreiding en institutionalisering van de bilaterale contacten, vooral die tussen Barack Obama en Xi Jinping. Vrijdag komen in Washington de cijfers vrij over de handel tussen de VS en China. De verwachting is dat de VS een record handelsdeficit heeft met China, dat voor een record van 400 miljard dollar goederen naar de VS heeft geëxporteerd en voor 110 miljard dollar uit de VS heeft geïmporteerd, alweer een record.
Bronnen: People’s Daily, SCMP