Halve marathon met robots trekt aandacht wereldwijd

De halve marathon van Beijing waaraan 20 robotteams deelnamen, heeft wereldwijd interesse gewekt. Hoewel de eerste robot meer dan een uur later aankwam dan de eerste mens legt China de nadruk er op dat de ontwikkeling van robots en het praktisch uittesten een proces is dat nauwelijks startte.

Een mensrobot rent begeleid door helpers : Foto: Innovation Center of Humanoid Robotics Disclaimer

Zaterdag werd in Beijing de eerste halve marathon gelopen waaraan ook robots konden deelnemen. 20 robots van verschillende teams deden mee. Een nieuwe batterij of technische hulp was togestaan. Sommige robot begeleiders liepen dicht achter de robot hun aan om en andere ontwikkelaars bedienden deze op afstand.

Het lopen is echter een technologisch hoogstandje. Voor een humanoïde robot van standaardformaat vereist de tocht van 21 kilometer ongeveer 250.000 precieze gewrichtsbewegingen. Dit is een maximale test voor gewrichtsnauwkeurigheid, thermisch beheer, voedingssysteem, besturingsalgoritmen, communicatiestoringen en andere. Bijgevolg wordt het evenement een soort volwassenwordingsceremonie genoemd voor de mensrobots die hun overgang maken van het laboratorium naar de asfaltweg.

Het testen van wetenschappelijke en technologische prestaties door ‘sportwedstrijden’ met zowel experimentele- als vermaak waarde is een nieuwe aanpak geworden in de technologische ontwikkeling van China want verbeteringen worden aangebracht op basis van ontdekte problemen. Het was een marathon met vallen en opstaan. De ‘Tornado Boy’ verloor zijn hoofd in de laatste 100 meter, de ‘Little Giant’ rende schattig en sommige robots vielen vele malen maar bleven opstaan. Hoewel het uiteindelijke voltooiingspercentage slechts 30 %  bedroeg, moedigden zowel menselijke spelers, het publiek als de publieke opinie de technologiebedrijven en robotspelers aan die durfden deel te nemen.

De wereldwijde media schonken ruime aandacht en interesse aan dit evenement. De Times of India noemde het evenement ‘geschiedenis schrijven’, Newsweek heette het ‘historisch’ en CNN beklemtoonde dat ‘mensen nog steeds de overhand hebben als het op hardlopen aankomt’. Tot in Belgenland waren westerse media onder de indruk. .

Het blad Global Times stelt dat China’s verkenningstocht op het gebied van robotica een lange termijn reis is. China’s doel bij de ontwikkeling van robotica is niet om te concurreren met andere grote mogendheden, maar om zichzelf voortdurend uit te dagen, grenzen te overschrijden en de mensheid ten goede te komen. Deze eerste robotloop laat inzichten achter die veel waardevoller zijn dan medailles: Op het pad van technologische innovatie kan niemand alleen vooruit, alleen door samen te werken kunnen we echte doorbraken en ontwikkeling bereiken besluit het blad.

Global Times, vrtnieuws

Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=pLNqrigZvcA.