De handel tussen Taiwan en de Volksrepubliek ging gedurende het eerste semester met bijna 10 % achteruit. Enkel in juli waren er 15% minder VRC-toeristen die het eiland bezochten. Voor het eerst was er een betoging van de toeristische sector die de regering vroeg de betrekkingen met het vasteland te verbeteren.
Het handelsvolume tussen Taiwan en de Volksrepubliek bedroeg tijdens het eerste semester $ 95 miljard en dat. is 9,8 % minder dan het vorig jaar. Gedurende de eerste 7 maanden werden echter 2050 nieuwe Taiwanese investeringsprojecten goedgekeurd en dat is 32 % meer dan vorig jaar. Taiwan is de zevende investeerder in de Volksrepubliek met $ 64 miljard geïnvesteerd in 97.349 projecten en dit bedrag is 3,7 % van de totaliteit die het vasteland ontving. Het aantal toeristen van het vasteland aan het eiland verviervoudigde sinds 2008 van 1 naar 4 miljoen vorig jaar. Sinds de nieuwe lokale leidster Tsai in functie is, verkoelden de betrekkingen. Ze weigert immers de consensus uit 1992 te aanvaarden waarin bepaald wordt dat er maar een China is.
Recentelijk was er een betoging van 10.000 personen uit de Taiwanese toeristische sector die het lokale bewind aanspoorde tot meer inschikkelijkheid ten aanzien van Beijing. Een Taiwanese delegatie van 8 lokale besturen die recentelijk Beijing bezocht om de betrekkingen te rebooten, kreeg echter te horen dat indien de burgemeesters van de 8 steden zich niet publiekelijk achter de consensus van 1992 zouden scharen, er geen herstart zou plaats vinden.
Blijkbaar wordt de in Taiwan ervaren druk uit het vasteland nog sterker met het wedervaren van de twee grote Taiwanese voedselketens Tingyi en Want Want China. Beide bedrijven werden een paar jaar geleden op de beurs van Hongkong toegevoegd bij de Hang Sengindex. Tingyi heeft in maart zijn ‘blue chip’ status verloren: de marktkapitalisatie tuimelde van rond HK$150 miljard ($19.2 miljard) tot HK$50 miljard, aldus het Taiwanese Wealth magazine. Want China kende op twee jaar tijd eenzelfde afgang van HK$160 miljard tot HK$62 miljard. Zowel een vasteland nieuwsportaal als Wealth Magazine schrijven de mindere resultaten van beide belegerde groepen toe aan de opkomst van eigen Chinese voedingsbedrijven op het vasteland.
Bronnen: Week in China, en.ce.cn, SCMP