De stad Hangzhou wil dat de G20 top de meest groene G20 top wordt tot nu toe en wil dit bereiken door het planten van 22 ha bomen die over de komende 20 jaar de tijdens de top uitgestoten uitgestoten koolstof neutraliseren.
Het project van de stad Hangzhou wil van de huidige G20 top de eerste maken die koolstofneutraal is. Daartoe gaat de stad gedurende de komende lente in de voorsteden 22 ha bomen planten. Die moeten over 20 jaar gespreid de op de top uitgestoten koolstof terug absorberen.
Overigens staat Hangzhou bekend voor zijn groene groei. Onder de milieuvriendelijke projecten beschikt de stad over 78.000 gedeelde fietsen die zich op 2700 stations bevinden over geheel het grondgebied. Het gebruik van de eerste 59 minuten is gratis en om de 5 minuten merk je sel een van deze oranje fietsen op. Om de vervuiling tegen te gaan vervangt het bestuur sinds 2008 de bussen op diesel. Volgens officiële statistieken rijden er nu 22.000 nieuwe energie-bussen op 90 % van de bus routes. Door de inspanningen telde Hangzhou tijdens het eerste semester 123 dagen met goede luchtkwaliteit en nam de concentratie aan fijn stof af met 7,7%.
Al in 2009 besloot de G20 om in de strijd tegen de klimaatwissel op middellange termijn toelagen voor fossiele brandstoffen af te bouwen. China wil echter meer vaart zetten achter de groene agenda. Zowel de VS als China beloofden al om het klimaatakkoord uit Parijs te gaan ratificeren. Groene groei staat bovenaan de agenda van de top. Daarvoor hoopt China op hulp uit Europa dat meer expertise bezit. Om de groene groei mogelijk te maken heeft de G20 een werkgroep opgericht die het concept van ‘groene financiën’ moet verduidelijken. Een vergadering kan echter de wereldeconomie ineens omvormen tot een groene economie. Volgens vicegouverneur Chen Yulu van de Nationale Volksbank vereist dit een coördinatie van de centrale en de lokale besturen, de financiële instellingen en de ondernemingen. De centrale regering wil wel de reglementering daarover verbeteren en groene financies opnemen in de lijst van taken voor de lokale besturen.
Bron: Chinagate
Lees ook ons dossier over de stadsontwikkeling