China en zijn buurlanden pakken op een harde manier de cyberoplichting aan die over de grensstreek welig tiert. Meer dan duizend verdachten werden al uit Myanmar en Laos gerepatrieerd. Velen gaven zich vrijwillig over nadat ze merkten in een val te zijn gelokt. China zet voor de bevolking ook overreding en opleiding in tegen de cyberoplichting of telecomfraude.
Uit een regeringsnota uit 2022 blijkt dat van de meer dan 10.000 Chinezen die zich onwettelijk in het buitenland bevinden, 70 % betrokken zijn bij telecomfraude of cyberoplichting. Een onderzoek door de politie van Xianyang wijst uit dat de meerderheid van die illegale immigranten plattelandsbewoners waren, waarvan de meerderheid mannen, en dat 56 procent van hen tussen 20 en 30 jaar oud was. Ze hebben over het algemeen een lager opleidingsniveau, waarbij 69 procent alleen de middelbare school heeft beëindigd. Het is vooral de provincie Fujian die een hoge risicozone is voor personen die naar het buitenland trekken om cyberoplichting te plegen.
Myanmar
In de noordelijke regio van Myanmar heerst een typisch vacuüm wat systematisch en efficiënt overheidsbestuur betreft Dit gebied vormt een heuse voedingsbodem voor misdaad. Sommige lokale krijgsheren in het noorden van Myanmar steunen in het geheim de telecomfraude-industrie en incasseren er ‘beschermingsvergoedingen’ van. De Wa-staat in Myanmar staat bekend als een knooppunt voor deze cyberoplichting. Uit politiegegevens blijkt dat er 1.100 gevallen zijn van telecomfraude in Noord-Myanmar, waarmee een bedrag gemoeid is van meer dan 120 miljoen yuan. Omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat met dit land, grepen onderhandelingen plaats over een mechanisme op lange termijn ter bestrijding van de cyberoplichting. Recent werd een consensus gevonden tijdens de 17th meeting on the implementation of the Agreement on Management and Cooperation in China-Myanmar Border Areas waarbij verschillende ministeries aanwezig waren.
Samenwerking
De politie van Pu’er (Yunnan) heeft samen met de collega’s van over de grens in totaal 1.207 verdachten gerepatrieerd nadat eerder in Noord-Myanmar al 269 verdachten gevat werden en 11 netwerken voor cyberoplichting opgerold. Omdat deze fraude zich hoofdzakelijk afspeelt in de grenszone met Myanmar, Thailand en Laos hebben de politiediensten van deze 3 landen eerder====================================================== een speciale samenwerkingsoperatie opgezet waarvan het coördinatiecentrum zich in Chiang Mai bevindt. Dit is eveneens gericht tegen gokfraude, vrouwenhandel en kidnapping, want deze misdaden houden met elkaar verband. Een klein deel van de oplichters organiseert zich in misdaadgroepen die actief zijn in drugs- en zelfs in mensenhandel.
Getuigenis
Volgens politieofficier Lin uit Fujian kunnen echter 80% van hen die uit Fujian naar Zuidoost-Azië immigreren, overtuigd worden om terug te keren. De jongeren die vóór hun vertrek snel geldgewin en comfort beloofd werden, zien bij hun aankomst een totaal ander beeld, zo blijkt uit het getuigenis van de 18-jarige Yang aan de Global Times. Met de hulp van een ‘slangenkop’ stak hij in december 2020 de grens over van Yunnan naar Myanmar. In plaats van in een luxueuze omgeving kwam hij terecht in een krot. Bij aankomst moest hij zijn telefoon, bankkaart en ID-kaart overhandigen. Zijn vrijheid werd beperkt door bewakingspersoneel tot hij een ‘arbeidscontract’ tekende. Wie de doelstellingen niet haalde, werd brutaal geslagen. Na een nachtmerrie van twee jaar had hij genoeg geld gespaard om zijn vrijheid te herwinnen en trok hij onmiddellijk naar de grenspost te Ruili waar hij zich overgaf aan de politie. Volgens een ervaren politieagent zijn het betalen van losgeld om nadien te vluchten dé reguliere manieren geworden om aan het zwendelcentrum te ontsnappen.
Laos
Deze week hebben twee chartervluchten 164 verdachten van cyberoplichting uit Laos naar China teruggevlogen. Na de eerdere 15 gerepatrieerden uit Anhui heeft de samenwerking met de Laotiaanse politie nu in totaal 179 verdachten opgeleverd. De politie in Hebei, Anhui en Henan heeft in Laos een reeks criminele ‘holen’ ontdekt, verantwoordelijk voor een fraude die één miljoen yuan overstijgt. Volgens een mededeling van het Ministerie van Politie werden in totaal ruim 640 mobiele telefoons, computers en andere middelen die bij de misdaden werden gebruikt, in beslag genomen. Bij de 164 gearresteerde verdachten zijn er negen kopstukken en belangrijke leden. Er zijn eveneens nog 23 voortvluchtigen.
Opleiding
Naast de harde repressie waar Fujian sinds 2019 meer middelen voor uittrekt, lanceerde de provincie ook een grote anti-fraudecampagne. Bij het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen een eerste les opvoeding tegen de fraude; agenten van de buurtpolitie leggen huisbezoeken af om bewoners te overtuigen antifraude apps op hun mobieltje te installeren en wijdverbreid zendt men op het openbaar vervoer anti-fraudevideo’s uit.
Bron: Global Times