Hong Kongs bisschop John Tong Hon werd gisteren door paus Benedictus aangesteld als kardinaal. In een eerste herderlijke brief haalt hij uit naar de bewindvoerders in Hong Kong die zich te veel laten leiden door de economie en te weinig doen aan bestaande sociale problemen.
–Bisschop John Tong-Hon werd met zijn aanstelling de zevende Chinese kardinaal en Hong Kongs derde na John Baptist Wu Cheng-chung en Joseph Zen Ze-kiun. De 72-jarige laat geen gras groeien over zijn standpunten. In een vandaag verschenen herderlijke brief bekritiseert hij de ideologische leidraad van het Hong Kong-bestuur “de markt leidt; het bestuur vergemakkelijkt” en zegt dat dit als excuus gebruikt wordt om niets te doen aan het welzijn van het volk. Hij vindt dat dringend verbeteringen noodzakelijk zijn in huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en bescherming van pensioenen. Hij maakt duidelijk dat het huidige bewind de welvaartskloof heeft vergroot, wat sociale problemen veroorzaakt. Over de tegenstelling tussen autochtonen en ingeweken vastelanders zegt hij dat het bestuur enkel oog heeft voor wat de migranten economisch opbrengen, maar niet voor de waarden die het volk op de eerste plaats stellen. Hij citeert kinderen die op het vasteland geboren zijn, maar gescheiden zijn van hun ouders in Hong Kong en ook het conflict tussen vasteland-moeders en autochtone over het aantal bedden om te kunnen bevallen. Tong is niet te beroerd om ook over politiek zijn zegje te doen. Hij is voor het principe een persoon een stem, wat algemeen stemrecht betekent nog voor Pekings tijdstabel die hierbij 2022 voorziet. Tenslotte ziet hij zijn taak als een brug naar de kerk in China.
Bron: SCMP
Doet me aan een voorval denken.
Anson maakte voor de afwisseling een promotie tour onder het gewone volk en bezocht een markt. Een marktkoopman vroeg aan Anson Chan:
” Waar was je (kritiek) toen Hong Kong onder Brits bestuur was? ”
Noot:
Anson: Voormalig hoge politicus met de bijnaam “de geweten van Hong Kong”