In een onderzoek door het provinciaal bureau voor kwaliteitsveiligheid werd vastgesteld dat de helft van het flesjeswater in de provincie Liaoning niet aan de gezondheidsvoorwaarden beantwoordt. De test gebeurde bij 120 ondernemingen van flesjeswater; slechts 52 % beantwoordde aan de norm.
De anderen bevatten te veel micro-organismen en nitraat. Te veel nitraat kan kanker veroorzaken in het spijsverteringsstelsel. De oorzaak van het euvel ligt bij het onvoldoende respecteren van de hygiëne tijdens het fabricageproces. Een verbetering van de supervisie is ook essentieel, evenals de technologie van het zuiveren van water, aldus nog Xinhua. De provinciale regering zal experten sturen om de substandaardproducten te onderzoeken en de passende verbeteringen door de producenten uit te werken.
Het onderzoek testte eveneens fruitsap, melk en 245 andere voedselproducten van 226 bedrijven op diverse plaatsen. Op vijf plaatsen was 80 % in orde met de normen; op vier andere faalde meer dan de helft. Alle 14 zuivelproducenten en de 20 vervaardigers van fruitsap waren volgens de normen en in totaal passeerde 80 % van het voedsel de test.
Dit bericht was nauwelijks gepubliceerd of uit de provincie Guangdong kwam het bericht dat een consumentenorganisatie had vastgesteld dat 70 % van de gekookte producten die verkocht werden in winkels en op markten, onveilig is. Bij de dumplings en andere opgevulde noedelwaren daarentegen was 61 % volgens de standaard.