Hervorming gezondheidszorg vordert moeizaam

Deze week heeft de regering nieuwe uitvoeringsbesluiten gepubliceerd voor de hervorming van de gezondheidszorg. Deze besluiten voorzien in een beloning voor lokale hospitalen indien ze hun 15% commissie op toegediende geneesmiddelen ten laste van de patiënt laten vallen.

Alhoewel deze schrapping volgens het hervormingsplan een verplichting is, botst ze op veel weerstand van lokale hospitalen; die halen tot nu toe een groot deel van hun budget uit deze commissies en stimuleren dokters om veel dure en soms nutteloze geneesmiddelen voor te schrijven. Het besluit stipuleert ook welke overheden –meestal de lokale- het geld moeten vinden om de hospitalen die correct handelen te belonen. De bedoeling is dat hospitalen geleidelijk aan volledig werken op regeringssubsidies en op betalingen voor gepresteerde diensten, waarbij geneesmiddelen tegen kostprijs geleverd worden.

Het driejarig hervormingsplan, opgestart in april 2009, voorziet het opzetten van een goede en betaalbare gezondheidszorg, inclusief op het platteland; 2010 is een sleuteljaar, maar sommige experten twijfelen of men dit plan in drie jaar kan realiseren. Zo is de bouw voorzien van duizenden nieuwe gezondheidscentra en poliklinieken op het platteland en het opleiden van 300.000 ‘huisartsen’, een beroep dat nu eigenlijk niet bestaat. Een ander luik van hetzelfde plan is een basisziekteverzekering voor alle stadsbewoners en voor minimum 90% van de plattelandsbewoners; momenteel is ongeveer driekwart van de stadsbewoners en al 94% van de plattelandsbewoners door een verzekering gedekt. De basisverzekering is echter onvoldoende: meestal dekt ze alleen hospitalisatie en ernstige ziekten, er is een hoge franchise en een maximum uitgekeerd bedrag. Rekeningen van poliklinieken en verzorging zonder hospitalisatie worden maar in enkele plaatsen door de verzekering terugbetaald; dit moet volgens het plan uitgebreid worden tot 60% van de steden en de helft van het platteland.

In een nieuwe enquete door de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen, waarvan de resultaten deze week bekend werden, verklaren groepen met lage en zelfs met middelhoge inkomens, zelfs gedekt door een basisziekteverzekering, dat ze zich zich toch soms nog geen gezondheidszorg kunnen veroorloven wegens de hoge persoonlijke bijdrage in de kosten.

Intussen neemt Beijing het voortouw: het heeft de maximumdrempel voor terugbetaling van medische zorgen voor één patient verhoogd van 170.000 yuan per jaar naar 300.000 yuan (33.000 euros). Dat zal de bevolking van Beijing jaarlijks zowat 1 miljard yuan uitsparen. Wie zich laat verzorgen in een polikliniek in zijn eigen wijk krijgt voortaan ook meer terug, namelijk 90%. Ga je naar een andere wijkkliniek, dan krijg je maar 70% terug. Wie gehospitaliseerd wordt en alleen een basisverzekering heeft kan jaarlijks maximum 150.000 yuna terugkrijgen in plaats van totnogtoe 70.000 yuan. Er komen in het kader van de basisverzekering ook maatregelen om de gezondheidszorg voor plattelandsmigranten in Beijing te verbeteren. Totnogtoe kan elke streek of stad in China zijn eigen regels opmaken voor de ziekteverzekering

Bron: SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *