De wet op de culturele relieken werd voor een tweede maal sinds 1982 herzien en is in werking getreden. Vóór de bouw van grote projecten begint, moet men eerst nagaan of de site culturele relekten bevat. Men heeft de straffen op vernietiging van de relieken verhoogd en er geldt een verbod op de handel in gestolen of illegaal verkregen overblijfselen. De relieken moeten echter ‘levendig’ worden gemaakt.

Volgens de derde nationale telling van culturele relieken die men tussen 2007 en 2011 uitvoerde telt het land meer dan 766.000 onroerende culturele erfgoedsites, zoals historische monumenten, oude architectuur en rotstekeningen. Hiervan heeft men 80% nog niet geclassificeerd. De huidige herziening van de oorspronkelijke wet uit 1982 is reeds de tweede wijziging. De eerste wet dateert uit 2002 en deze tweede herziene versie werd in november door de wetgever goedgekeurd. De onlangs herziene wet bestaat uit acht hoofdstukken en 101 artikelen. Deze bevat gedetailleerde en specifieke bepalingen. Chen Xingcan, Voorzitter van de Archeologische Vereniging van China, vindt de herziening zowel alomvattend als systematisch en acht het mogelijk dat er zeker de komende 10 jaar geen dergelijk grootschalige wijzigingen meer zullen nodig zijn.
Xi Jinping stelde dat historisch en cultureel erfgoed een waardevolle bron vormt die niet hernieuwbaar of vervangbaar is en dat de bescherming ervan altijd de hoogste prioriteit moet krijgen. Xi benadrukte ook goed om te gaan met de relatie tussen stedelijke wederopbouw en ontwikkeling enerzijds en de bescherming en het gebruik van historisch en cultureel erfgoed anderzijds. We moeten ervoor zorgen dat stedelijke ontwikkeling en de bescherming van erfgoed naadloos op elkaar worden afgestemd.
Daarom voegde de nieuwe wet artikelen toe die voorschrijven dat vóór men een bouw aanvangt in oude stedelijke gebieden of grootschalige landontwikkelingsprojecten er eerst een onderzoek naar culturele overblijfselen moet worden verricht. Wat terreinen betreft die mogelijk ondergrondse culturele relieken bevatten, moet men archeologische onderzoeken en verkenningen wettelijk afronden vóórdat de lokale overheid het land verkoopt of plannen maakt omtrent de grond. Een veteraan-archeoloog stelt dat zonder wettelijke bescherming het archeologische werk van zijn team in het verleden vaak werd belemmerd door projectontwikkelaars en bewoners. Nu hecht de hele samenleving veel belang aan culturele relieken en erfgoed, zegt Chen.
Straffen

Een andere verandering is de aanzienlijke verhoging van de administratieve straffen, die gelden inzake de vernietiging van culturele relieken. De maximale boete voor het beschadigen van cultureel erfgoed is verhoogd van 500.000 naar 10 miljoen yuan, een herziening die illegale schade effectief moet ontmoedigen. Volgens Song Yan, adjunct-directeur van het Nanjing Museum, is het opmerkelijk dat de herziening vaak de nadruk legt op de bescherming van niet-geclassificeerde onroerende’ culturele relieken en duidelijk specifieke beschermende maatregelen schetst. Song wijst er ook op dat de herziening tal van regels en richtlijnen heeft toegevoegd die verband houden met haar werk in het museum, vooral met betrekking tot het effectieve gebruik van culturele relieken die musea hebben verzameld.
Wei Xiaolong, Directeur van het Famen Temple Museum in Baoji (Shaanxi), merkt op dat de wet ook expliciet de handel in gestolen of illegaal verkregen culturele relieken verbiedt. De wet versterkt de regulering van bedrijven die betrokken zijn bij de verkoop en veiling van culturele relieken, door hen te verplichten om informatie openbaar te maken en misleidende reclame te verbieden. Wei meent dat dit zal helpen om de markt voor culturele relieken op te schonen en de risico’s te verminderen die verbonden zijn aan de legaliteit van de bronnen van relieken die musea verzamelen.
Levendig

Als reactie op Xi’s oproep om culturele relieken ‘levend’ te maken organiseerde het bestuur van het Nanjing Museum vorig jaar 40 tentoonstellingen en meer dan 1.200 educatieve activiteiten. Rond het thema ‘Opgroeien in het museum’ introduceerde men 108 spannende activiteiten voor tieners, waaronder tentoonstellingen, educatieve programma’s, studiereizen en zomerkampen. Het team van Song werkte ook samen met lagere en middelbare scholen om leerlingen innovatieve ervaringen aan te bieden, om hen te stimuleren het museum te bezoeken en meer te leren over de cultuur achter de releken.
De herziene wet bevordert eveneens internationale uitwisseling en samenwerking op het gebied van archeologisch werk, restauratie, tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek, wetshandhaving en gerechtelijke zaken die te maken hebben met de bescherming van culturele overblijfselen. De wet bevestigt ook het recht om verloren culturele relieken te repatriëren. Ze voldoet actief aan de verplichtingen die voortvloeien uit internationale verdragen.
De nieuwe wet moedigt voor het eerst ook individuen en organisaties aan om culturele relieken aan musea te schenken of uit te lenen.
Bron: China Daily