OogGetuige*: Het is de tijd van de Chinese toon!

Chinese toon?

香椿 xiāngchūn, in het Engels (en het Nederlands) meestal Chinese toon genoemd, dat zijn de lenteknoppen van de Chinese toonboom, of Chinese mahonieboom (toona sinensis). De heerlijke scheuten zijn meestal pas vanaf begin april tot een paar weken later verkrijgbaar.

Culinair

De scheuten van de Chinese toon staan ​​bekend om hun speciale nootachtige, licht bittere smaak met accenten van ui. Ze zijn in heel China een populair ingrediënt in gerechten zoals omeletten, gerechten in frituurbeslag, tofusalade of dumplings.

Medicinaal

De scheuten van de Chinese toonboom bevatten een rijk palet aan vitamines, mineralen en heilzame voedingsstoffen. In een studie van 2020 werd de aanwezigheid van toonasinenoïde bestanddelen aangetoond (niet als woordspeling bedoeld), een nieuwe soort van limonoïden, met neuroprotectieve gezondheidseigenschappen.

Wildplukken

Dit seizoen zijn ze verkrijgbaar op de markt, maar mensen knippen de scheuten ook af met een schaar aan een lange stok. Veel van die toonbomen kun je vinden in wooncomplexen of parken. Je moet er op tijd bij zijn, want later, tegen de zomer, zullen de knoppen te snel rijpen.

TCM

De vruchten, schors, bladeren en wortels van deze Chinese mahonieboom worden al sinds de oudheid in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Stengels en bladeren gebruik je in de kruidengeneeskunde tegen dysenterie en jeuk, wortels voor herstel, schors voor een astringerende en zuiverende werking en de vruchten tegen ooginfecties.

Toon in cultuur

De Chinese mahonieboom is al sinds vele eeuwen een metafoor die de vader symboliseert in de Chinese poëzie en literatuur. Voorbeelden hiervan zijn verwijzingen in vroege Chinese literatuur zoals in de Zhuangzi, een taoïstische  tekst samengesteld tijdens de periode van de strijdende staten (4e eeuw voor Christus), evenals later in klassiekers zoals ‘De reis naar het Westen’, een beroemde episodische roman geschreven in de Mingdynastie (1368-1644).

En verder:

Drie boeken over de Chinese cultuur en de hedendaagse Chinese samenleving:
Has China Devised a Superior Path to Wealth Creation? The Role of Secular Values
Chinees Denken
Kunnen we China vertrouwen?

Met dank aan Gordon Dumoulin, onze ooggetuige in Beijing, die voor de originele tekst en de sfeervolle foto’s zorgde.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *