Het Qinghai-Tibet plateau verandert tot een uitgestrekt grasland

Grootschalig Chinees onderzoek wijst uit dat het Qinghai-Tibetaans plateau de voorbije 15 jaar veel groener is geworden doordat gletsjers en permafrost zijn vervangen door grasland. Het deel van het gebied dat bedekt is met grasgrond van hoge kwaliteit en bos is met respectievelijk 6% en 12% toegenomen.

Diestromen natuurgebied te Yushu Foto Xinhua Disclaimer

Het Qinghai-Xizang Plateau dat zich uitstrekt van de Himalaya tot het Kunlun gebergte in het westen van China – herbergt na de poolgebieden de op twee na grootste concentratie ijs en sneeuw op aarde.
Uit een grootschalig Chinees onderzoek is gebleken dat de klimaatverandering al ingrijpende milieuveranderingen veroorzaakt op het Qinghai-Xizang Plateau, waardoor het bergachtige gebied verandert in een uitgestrekt grasland. Uit het laatste onderzoek blijkt dat de opwarming van het klimaat er versnelt wat de watervoorraden van honderden miljoenen mensen in gevaar kan brengen, omdat de gletsjers drie van de grootste rivieren van Azië voeden: de Gele Rivier, de Jangtse en de Mekong. Het onderzoek dat in 2017 startte is het grootste onderzoek van de regio sinds de jaren 1970 en meer dan 28.000 wetenschappers maakten 2.600 reizen naar het gebied.

Min gletsjers

Projectleider Yao Tandong vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie op 18 augustus dat het plateau significante veranderingen ondergaat die ecosystemen en watervoorraden in heel Azië zullen verstoren. ‘Omdat de opwarming van de aarde leidt tot het smelten van gletsjers, wordt de watertoren van Azië warmer en natter, wat onevenwichtigheden veroorzaakt,’ voegde onderzoeker Wu Guangjian, bij het Instituut voor Tibetaans Plateau Onderzoek eraan toe. ‘Op het Tibetaanse Plateau verdwijnen enkele kleine gletsjers op lagere hoogtes, een trend die overeenkomt met wat er in andere delen van de wereld gebeurt, zoals Europa’.

Meer groen

Volgens het onderzoek is het plateau de afgelopen 15 jaar veel groener geworden, doordat gletsjers en permafrost zijn vervangen door grasland. Het deel van de regio dat bedekt is met ‘grasland van hoge kwaliteit’ en bos is met respectievelijk 6% en 12% toegenomen.
De uitbreiding van de groene ruimte heeft wel een aantal nuttige milieueffecten gehad, zo bleek uit het onderzoek. Het plateau absorbeert nu meer koolstofdioxide dan voorheen en onderzoekers hebben berekend dat het nu tot 140 miljoen ton koolstof per jaar verwijdert. De biodiversiteit in de regio is ook toegenomen. Wetenschappers ontdekten dat een aantal planten waarvan gedacht werd dat ze uitgestorven waren weer op het plateau waren verschenen en zeldzame dieren zoals sneeuwluipaarden en Bengaalse tijgers lijken een comeback te maken. In totaal ontdekte het onderzoek 3000 nieuwe soorten, waaronder 205 nieuwe dieren en 388 nieuwe planten.

Internationaal

De veranderingen hebben echter ontnuchterende gevolgen voor de toekomst van de mensheid. Het ijs en de sneeuw op het oppervlak van het plateau slaan momenteel meer dan 10 biljoen m³ water op, wat gelijk staat aan ongeveer 200 keer de hoeveelheid water die elk jaar langs de Gele Rivier stroomt. Nu wetenschappelijke modellen voorspellen dat delen van het plateau tegen het einde van de eeuw meer dan de helft van hun gletsjermassa zullen verliezen, zeggen de wetenschappers die het onderzoek leidden dat er dringend behoefte is aan een gecoördineerde internationale reactie op de groeiende onevenwichtigheden in de watervoorraden van Azië.
‘Onze wetenschappers hebben ontdekt dat het Tibetaanse Plateau groener en warmer zal blijven worden, Het is een fundamentele trend’, zegt Yao.
De vermindering van de gletsjer- en sneeuwbedekking betekent ondertussen dat het plateau minder zonlicht terugkaatst naar de ruimte. Dit zou tot aanzienlijke veranderingen in het wereldwijde klimaatsysteem kunnen leiden wat de Aziatische moessoncyclus zou kunnen beïnvloeden en mogelijk tot meer extreme weersomstandigheden in China zou kunnen leiden, zo bleek uit het onderzoek.

Bron Sixthtone