Hoe werkt een milieu-NGO in China?

China Daily bracht onlangs het verhaal hoe een milieu-ngo op China’s platteland ontstond en werkt. Het is het verhaal van China’s eerste rurale milieu-ngo uit Xinxiang, een tweedelijnsstad uit de provincie Henan. We vertalen het voor Chinasquare.

Tian en verzameling batterijen

Tian en verzameling batterijen


Initiatiefneemster Tian Guirong, die nu 58 jaar oud is, werd in 1962 geïnspireerd door het boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson, die het gebruik van pesticiden bekritiseerde. Hoewel ze eerst enkel basisonderwijs doorliep, vervolledigde ze haar opleiding in de jaren ’90. Tian werd een succesvolle zakenvrouw in de handel van batterijen. In 1999 las ze in een magazine in Peking dat een batterij tot 600.000 liter water kan vervuilen. Ze had zich niet gerealiseerd dat haar zaken zo nefast konden zijn voor het milieu en ze begon onmiddellijk met het verzamelen van gebruikte batterijen. Haar familie keek raar op toen ze haar spaargeld investeerde in een campagne voor het ophalen van deze batterijen. In 2001 begon Tian met een website over milieuproblemen. In 2002 startte ze de ‘Xinxiangs vrijwillige milieubeschermers’ op, die begon met 12 personen maar uitgroeide tot 3000 vrijwilligers, vooral boeren.  Ondertussen heeft de ngo meer dan 70 ton aan gebruikte batterijen opgehaald. De groep krijgt wel steun van de lokale milieudienst.
Tian tussen stalen water

Tian tussen stalen water


Het eerste doel van de vrijwilligers was de vervuiling van de Gele Rivier tegengaan. In 2003 werden alle vervuilde punten in kaart gebracht. Er werden foto’s gemaakt, waterstalen genomen waarop testen werden verricht, en de resultaten werden opgestuurd naar de milieudiensten. Tian is fier dat ze daardoor meer dan 100 ondernemingen hielp sluiten. Ze is overigens de kop van jut geworden: als ergens een fabriek dicht moet, wordt steeds aan haar gedacht als aanstoker. Ze leed wel een tegenslag in de laatste dorpsverkiezing, toen ze het moest afleggen tegen een minder groene kandidaat. Bijgevolg concentreert ze zich meer op de vrijwilligersvereniging, die voortdurend kampt met geldgebrek. De laatste 10 jaar stak Tian er reeds 380.000 yuan van haar eigen geld in. De enige prijs die ze ooit won, kwam van autobouwer Ford. Voor de toekomst denkt Tian eraan leden aan te trekken uit het bedrijfsleven, maar die moeten dan wel zelf beantwoorden aan de groene doelstellingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *