Hommeles tussen Vanke aandeelhouders

De groep Baoneng die 24 % van de aandelen bij vastgoedontwikkelaar Vanke bezit, wil zowel Vanke-stichter Wang Shi als de andere bestuursleden de laan uitsturen. Het initiatief kwam er nadat Wang Shi ‘Shenzhen Metro’ in de bestuursraad wou opnemen om zo het Baoneng aandeel te verminderen tot 19 %. Het plan tot ‘putsch’ bij Vanke wordt echter niet gesteund door ‘China Resources’ dat ook 15 % in handen heeft.

Signs show the direction of Vanke group headquarters and Shenzhen Vanke Real Estate at its headquarters in Shenzhen, south China's Guangdong province, November 2, 2015. The country's largest property developer, China Vanke, is investing in its own robots to do certain jobs in the face of a labor shortage in the world's most populated country. This driverless car is among the robots that Vanke is aiming to bring in. Picture taken November 2, 2015. REUTERS/Tyrone Siu
Het te Shenzhen gevestigde Vanke is een vastgoed topbedrijf  met een marktkapitalisatie boven $ 27 miljard en met meer dan 42.000 personeelsleden. Stichter is Wang Shi die naast een succesvol beklimmer van de Everest ook lector is in The Hong Kong University of Science and Technology. Hij kreeg al verschillende prijzen zowel als succesvolle ondernemer en als top sociale ondernemer in China. Ook het leggen van groene klemtonen zijn hem niet vreemd zoals blijkt uit het  bestuurslidmaatschap  bij het WWF. Wang Shi staat nogal op een onafhankelijke bedrijfscultuur en sinds vorig jaar begint daar de schoen te wringen.
Baoneng -ook uit Shenzhen- verhoogde haar aandeel in de groep tot 24 %.  Wang Shi Baoneng bestempelde hiernap Baoneng als ‘barbaren’ omdat hij het initiatief beschouwt als een vijandige overname. Baoneng bekritiseert de betaling tussen 2011 en 2014 van 50 miljoen aan Wang om te gaan studeren in de VS en het VK.  Waarop Wang zich verdedigt met ‘12 projecten in Londen bezig te zijn als hij studeert’. Na de verhoging van het Baoneng aandeel kocht ook verzekeraar Anbang zich in voor 4,5 % tot 7 % bij Vanke. Als coup de theatre  kondigde Wang daarna de deelname voor 45 miljard in het kapitaal aan door ‘Shenzhen Metro’ dat daardoor 20,6 % van de vennootschap zou bezitten.  Daarmee ging Baoneng niet akkoord omdat dit haar aandelen in Vanke zou doen dalen tot 19 %.

vanke-wang-shi-

Wang Shi


De beurshandel in Vanke aandelen werd sinds 18 december op de beurs van Shenzhen geschorst. Naar verluidt zou de andere aandeelhouder staatsonderneming China Resources die 15 % bezit, eveneens tegen de deal met ‘Shenzhen Metro’ zijn.  Deze groep blijkt echter een soort tussenpositie in te nemen in het laatste conflict. Baoneng wil immers de gehele raad van bestuur naar huis sturen en vervangen. China Resources beweert de ‘putsch’ van Baoneng niet te steunen. Van Baoneng voorzitter Yao Zhenhua die een selfmade man is, is weinig bekend. De Chinese publieke opinie en vooral het personeel volgen de evolutie op de voet. Voorzitter van de groep Yu Liang is bevreesd dat het getouwtrek negatief gaat afstralen op de banken en rating bedrijven in het beoordelen van de projecten die Vanke gefinancierd wil zien. Overigens zou Yu Liang van Baoneng mogen blijven als hij het maar eens zou zijn om Wang Shi en zijn medestanders te laten vallen.
Voormalig Sinopec Voorzitter Fu Chengyu heeft in een artikel op Caixin Vanke een zeldzaam voorbeeld genoemd van een goed en doorzichtig bestuurde beursvennootschap waaraan hij nog toevoegde dat de toezichthouder dergelijke vennootschappen zou moeten beschermen. Hij onthult er ook dat Baoneng zwaar heeft moeten lenen om zijn bod te bekostigen. Ook de SASAC kijkt met bezorgdheid de evolutie tegemoet en hoopt vooral dat wat er ook gebeurt dit zowel de ontwikkeling van Shenzhen als van de vennootschap zal ten goede komen.
Bronnen: SCMP, Bloomberg, FT, en.ce.cn

2 comments for “Hommeles tussen Vanke aandeelhouders

  1. Natuurlijk moet jullie site informeren over deze business-situaties. Maar ik vind dat er te weinig berichtgeving is op Chinasquare over de situatie van de gewone arbeider. Ik denk dan aan de verplichte “vrijwilligersdagen”, het niet uitbetalen van lonen en het achterhouden van pensioengelden. Het gaat in deze situaties natuurlijk weer eens over de ‘gewone man’, maar als socialisten zou net daar onze aandacht moeten liggen.

  2. maandag volgt een artikel over de wilde staking van het personeel bij Walmart. Chinasquare richt zich zowel tot businesslui en vakbondsmensen als groene zoekers naar een andere weg.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *