Hongkong: Tsang out, Leung ingezworen (upd)

Tijdens het bezoek van president Hu Jintao naar aanleiding van 15 jaar Hongkong onder Chinees bestuur werd vastgoedconsultant Leung Chun-ying ingezworen als Hongkongs vierde hoofdambtenaar en verliet Donald Tsang het toneel.
Hongkong is al 15 jaar onder Chinees bestuur en is aan een nieuwe en vierde chief executive toe. Leung werd ingezworen tijdens een plechtigheid met 2300 genodigden. President Hu Jintao beloofde Hongkong de volledige steun van de regering en zei dat de nieuwe leider alle sectoren van de samenleving zal verenigen opdat Hongkong een internationale metropolis zou zijn met economische welvaart, politieke democratie en sociale harmonie en dit zowel in nauwe verbinding en met het vasteland als met de rest van de wereld. Daartoe suggereerde Hu aan Hongkong een betere strategische planning met een bestuur dat beter de economische en sociale ontwikkeling in goede banen leidt. Na de plechtigheid kon Leung Chun-ying  als nieuwe minister-president met zijn kabinet aan het werk  .
Leung was op 25 maart door 1200 kiesmannen gekozen en 3 dagen later door de regering aangesteld als nieuw minister-president. Leung is geboren in 1954 en heeft familiebanden in de noordelijke provincie Shandong. Afgestudeerd als landmeter was hij steeds in de vastgoedsector actief. In zijn toespraak had hij het onder meer over zijn plannen tot het bouwen van meer sociale woningen, de rol van kwaliteitsopvoeding en de ouderenzorg. Het bnp per hoofd van Hongkong groeide van 27.000 $ in 2007 tot de huidige 35.000 $. Van 2004 tot 2011 groeide de regio met gemiddeld 5 %.
Naar gewoonte was er in de marge van de officiële plechtigheden ook  protest. De organisatoren behoren tot een strekking van burgers die vinden dat de individuele politieke rechten sterk en snel moeten worden uitgebreid. Hongkong kent op basis van ‘one country, two systems‘ al veel meer vrijheid van organisatie en meningsuiting dan de rest van China, maar sommige partijen vinden het dus lang niet genoeg. Wel maken zij van hun rechten gebruik om de vrije verkiezing van de chief executive te eisen en ook rond andere thema’s, zoals de beoordeling van de kwestie Tiananmen ’89, Beijing aan te vallen. Ditmaal was de dood van Li Wangyang een van hun actiespeerpunten. De betogers beschuldigen eveneens rijke landgenoten uit de rest van China die veel vastgoed kopen in Hongkong ervan de prijzen op te drijven. Volgens een poll door de universiteit van Hongkong staat 37% van de bevolking wantrouwig tegenover Peking. Verder zou het aantal personen dat zich in de eerste plaats als Chinees ziet gezakt zijn tot een dieptepunt sinds 13 jaar. Beijing heeft laten verstaan dat er in 2017 wellicht een verkiezing van de hoogste functionaris komt zonder inmenging van de centrale regering. De liberale partijen en hun activisten vertrouwen de belofte niet. Zij hadden geëist dat dit in 2012 al zo zou zijn.

Gala voor 15 jaar


In de marge van de overdracht bezocht Hu Jintao een legergarnizoen en enkele projecten die in uitvoering zijn onder meer het Kai Takgebied waar o.m. een cruiseterminal komt. Met een kunstgala en een show die uit vijf onderdelen bestond werden de vieringen besloten. Ook werd een nieuw aanhangsel getekend aan de uit 2003 daterende overeenkomst tussen China en Hongkong: de aanvulling vergroot het aantal geliberaliseerde diensten van 43 tot 48. Dit stimuleert de regio Hongkong waar de diensten 90 % innemen van het bruto regionaal product. Nadat president Hu Hongkong al had verlaten, hebben nog  tienduizenden  manifestanten deelgenomen aan een protestmars.
Bronnen: SCMP, China Daily, Global Times, BBC

Zie ook website Peoples Daily over 15 jaar; kijk naar Dialogue

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *