Hongkong wil hoogstaand cultureel district

Hongkong heeft zijn bewoners drie projecten voorgesteld om van West-Kowloon een hoogstaand cultureel district te maken. Gedurende drie maanden zal de bevolking meer uitleg krijgen over de projecten en het bestuur zal het project uitvoeren dat het meest bijval kent.

Hongkong broedt al een tijdje op plannen om zijn bekendheid wat breder uit te trekken dan het financieel en economisch centrum dat het nu is. Daarbij hoort het ‘West-Kowloon Cultureel District’, waarvan staatssecretaris Henry Tang voorzitter is.  De drie weerhouden projecten zijn ‘Stadspark’ door Foster + Partners, ‘Cultureel connect:  sleutel naar duurzame vitaliteit’ door Rocco Design Architects en ‘Project voor een nieuwe dimensie’ door het Bureau voor Metropolitan Architecture met Rem Koolhaas. De adviescommissie staat onder leiding van professor Stephan Cheung, die nu de projecten op vele  manieren zal uitleggen aan de bevolking. Het district wil een motor zijn om Hongkongs cultuur en creatieve nijverheden te promoten. Zo zullen de projecten ook voorgesteld worden op de Biënnale van Venetië. Het is de bedoeling dat de bevolking om advies gevraagd wordt naar welk project de meer dan 2 miljard euro gaat ter uitvoering. Er wordt niet uitgesloten dat het weerhouden project ook modaliteiten van andere projecten opneemt, maar een mengeling van de drie wordt het niet.
De Britse architect Foster heeft reeds het hoofdkwartier ontworpen van de HSBC en ook de terminal van de Chek Lap Kok-luchthaven. In zijn project beslaat een park met 5000 bomen langs de kustlijn de helft van de oppervlakte. Voorts een cluster van hotels die het geluid weert van de Westhaventunnel. De ruimte voor filmzalen wordt beperkt (vergeleken met een vorig winnend project); voorts komt er een commerciële ‘golden mile’ en zijn er woonblokken tot 20 verdiepingen hoog. De verschillende punten worden met elkaar verbonden door een luchtspoor en een ecobus.
Het project van de Hongkongse architect Rocco Yim Sen-kee, die overigens de nieuwe regeringsgebouwen tekende, liet zich inspireren door een landschap van schilder Zhang Zeduan uit de Noordelijke Songdynastie. Hij plaatst een Xiqucentrum voor Kantonese Opera bij het oude Jordaandistrict. Kleine straatjes linken de diverse kunst-en cultuurgebouwen. Trams circuleren door de buurt. Voorts zijn onder groene daken allerlei cafés en winkels te vinden en wie geen geld heeft voor een concert kan straatopvoeringen aanschouwen langs de waterkant.
Koolhaas,  in China vooral bekend wegens de realisatie van het CCTV-gebouw in Peking, deelt het geheel op in drie dorpen: één voor visuele kunst, één voor opvoeringen en een markt. Middenin ligt het museum M+, waarin niet enkel exporuimte is maar ook leefruimte voor de kunstenaars. In het midden worden een bioscoop, flats en kleine ontspanningsruimtes voorzien. De verschillende punten worden verbonden door metrostations, een brug met de Austinweg en voorts watertaxi’s vanaf de Star Ferrypier. Koolhaas wil een soort utopie scheppen, waarbij de moderne stad samengaat met de intimiteit van de buurt.
Tijdens de eerste dag van het openbaar maken kwamen 1800 personen af om van de drie teams meer uitleg te krijgen over hun plannen. Nadien kon een vragenformulier van 15 pagina’s ingevuld worden. De jury die de drie moet beoordelen ziet het minst in de groene zone en vindt het Yimproject het interessantst om verder op te werken.
Bron: SCMP, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *