Paula Kant
‘Hongkong is steeds beter verbonden met een geïntegreerd economisch gebied in het zuiden van China dat wereldwijd een leidende rol kan krijgen. Voor westerse en Chinese investeerders is Hongkong een draaideur naar en vanuit China. Hier liggen reële kansen voor een win-win samenwerking’.
De optimistische boodschappen over Hongkong, als zusterstad van Shenzhen (aan de overkant van de Shenzhen rivier) en puzzelstuk in de Greater Bay Area (GBA) zijn afkomstig van Paula Kant. Zij staat aan het hoofd van het Brusselse kantoor van InvestHK, een dienst van de regering van Hongkong die buitenlandse bedrijven uitnodigt om een vestiging te openen in de HKSAR en hen bij die onderneming begeleiding aanbiedt. Voor een conferentie over investeringskansen nodigde het team van Shenzhen European Office in Brussel Paula Kant uit als spreekster. Zij stelde ChinaSquare de tekst van haar presentatie ter hand. Haar thema was Hongkong en Shenzhen: ‘Twin Cities’ in de Greater Bay Area.
ID-card van de Greater Bay Area
In de Greater Bay Area (GBA), of voluit Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area, wonen en werken 86 miljoen mensen. Dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk. De oppervlakte is 56.000 vierkante kilometer. Het gebied is groter dan Ierland. Het bbp bedraagt ongeveer 1600 miljard dollar of 12% van het Chinese bbp. Het bbp van de GBA is vergelijkbaar met dat van Australië of Spanje. Dat geeft een idee van hoe welvarend, bedrijvig en dichtbevolkt deze regio is. Toch is het ook een gebied met behoorlijk veel groen waar het aangenaam wonen is.
Een economic powerhouse
Hoe kunnen we de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area vergelijken met andere Greater Bay Area’s in de wereld? Misschien zijn de bekendste daarvan wel Tokyo Yokohama Bay Area, en San Francisco Bay Area , bekend als Silicon Valley. Is of wordt de GBA het Chinese Silicon Valley? Kan het al rivaliseren met de San Francisco Bay Area? Moeilijk te zeggen, maar een ding is zeker: de GBA groeit razendsnel en doet het enorm goed. Bovendien is het gebied volgens experts de op een na innovatiefste zone van de wereld. Het nummer een, en dat zal enkelen misschien verwonderen, is nog steeds de Tokyo Yokohama Bay Area. Het aantal winkels en de variatie van hun producten is ook betekenisvol. Je vindt er alles van Apple tot de LVMH-zaken. Ook dat is een teken dat je hier inderdaad te maken hebt met een economic powerhouse.
Bruggen en wegen
Nieuw gebouwde bruggen en aangelegde spoorwegen zorgen de laatste jaren voor steeds snellere en betere verbindingen. Een paar voorbeelden volstaan om dat duidelijk te maken en het belang ervan aan te geven. Met de brug tussen Hongkong en Zhuhai is de reistijd verminderd van 4 uur tot 45 minuten. Met de hogesnelheidstrein bereik je vanuit Honkong Guangzhou in 48 minuten. Voor zakenmensen die op deze manier hun leveranciers, fabrieken en klanten veel sneller bereiken is dit een groot voordeel. En ja, nogal wat bedrijven hebben nog steeds een verkoopkantoor in Hongkong terwijl ze hun productie laten uitvoeren op een andere plek in de Greater Bay Area. Daarnaast zien we bijvoorbeeld dat een grote bank als HSBC niet alleen een strategie uitwerkt voor Hongkong alleen, maar ook voor de GBA.
Connect
We zien dat er sinds 2014 een ‘stock en bondconnect’ bestaat tussen de beurzen van Hongkong, Shenzhen, en Shanghai. Daardoor kunnen op ieder van die beurzen aandelen en obligaties worden verhandeld die op de andere markten genoteerd staan. Privé-investeerders van de GBA kunnen direct producten van de banken in Hongkong kopen en vice versa. Dus, we zien we dat er, behalve verbindingen met bruggen en treinen, ook steeds meer financiële verbindingen die het makkelijker maken om zaken te doen over de grenzen tussen Hongkong en de rest van China heen. Een grens is er immers wel nog steeds.
Synergie
Elke stad in de Greater Bay Area heeft zijn eigen sterke en zwakke punten en zijn specifieke aandachtsgebieden. Zo staat Foshan bekend om zijn maakwerk, manufacturing, Macau om zijn vrijetijdstoerisme, Hongkong is een internationaal financieel centrum en niet te vergeten, Shenzhen natuurlijk, een voorloper op het gebeid van informatietechnologie. Hier gaat de ontwikkeling samen van negen steden op het vasteland van China, plus de twee speciale administratieve regio’s, 11 eenheden dus. Alles draait daar om synergie, de meeropbrengst die ontstaat bij het samengaan van delen ten opzichte van de som van die delen. Als één plus één meer geeft dan twee, hoe groot is de winst dan als je 11 eenheden bij elkaar optelt? Reken maar uit, want dat is het idee: elkaar versterken en een gezamenlijk pakket aan te bieden.
Van farma tot speelgoed
Ook hiervan een paar voorbeelden. Sinds kort maakt het Belgische biotech-bedrijf eTheRNA, slim gebruik van de kansen die de GBA biedt. Het bedrijf werkt met messenger RNAs, waarop onder andere sommige vaccins tegen het coronavirus zijn gebaseerd. Met de grote Chinese farmagroep Grand Pharma ging eTheRNA een joint venture aan. De joint venture produceert en heeft verkooprechten voor Groot-China. Tegelijk zette het Belgische bedrijf, een limited company, een naamloze vennootschap, op in Hongkong. Daarmee beheren ze andere activiteiten in Azië. Dus vanuit Hongkong en de GBA zijn ze nu bedrijvig in de regio Asia Pacific. Er zijn echter voorbeelden van andere samenwerkingsvormen. Ik denk aan de speelgoedindustrie. Hongkong is een centrum van die sector. Er staat in de stad een groot gebouw, helemaal vol met speelgoedbedrijven, die hun producten vaak laten maken verderop in de Greater Bay Area. Hun verkoopteams doen vanuit Hongkong zaken met heel Azië. Allerlei bedrijven, groot en klein, kunnen dus hun voordeel doen met de synergie in de GBA en tussen Hongkong en Shenzhen, de twin cities.
Kracht van HK
Als vertegenwoordiger van InvestHK leg ik even uit welke drie factoren Hongkong aantrekkelijk en populair maken. Hongkong zit in het hart van Azië, werkt met het principe van ‘een land, twee systemen’ en geniet van een concurrentieel en eenvoudig belastingregime. Vier uur vliegen en je bereikt een groot deel van Azië, een uurtje meer en je komt bij de helft van de wereldbevolking aankloppen. Met cirkels kun je het aangeven (zie afbeelding). Maar zelfs twee uur vliegen volstaan om een enorme regio te bestrijken. Hongkong maakt deel uit van China, maar wel en nog steeds als een Speciale Administratieve Regio (SAR) met zijn eigen systeem. Dat geldt vooral voor de wetgeving, de economie en het financiële systeem.
Common Law en Fintech
Het Hongkongse rechtsstelsel van de common law, is gebaseerd op precedenten, gerechtelijke uitspraken die eerder gedaan zijn in gelijksoortige zaken. Common law is ook geldig in de Angelsaksische landen. Het garandeert een onafhankelijke rechtspraak, zeker in het handelsrecht. Buitenlanders zijn ermee vertrouwd, ze kunnen het gemakkelijk begrijpen. ‘Hongkong is China voor beginners’ wordt er daarom wel gezegd. Hongkong beschikt verder over een robuust financieel systeem. Van 100 grootste banken zijn er 80 aanwezig in de HKSAR. Fintech, de toepassing van hightech op financiële activiteiten en producten speelt er een zeer grote rol. Biotech-bedrijven krijgen er voordelige speciale regeling om op de beurs te gaan. De praktijk in de biotechnologie is dus: doe Onderzoek & Ontwikkeling en ga op de beurs in Hongkong, onderneem in Shenzhen.
Economie
En er is, natuurlijk, het competitieve systeem. Hongkong is in hoge mate een ondernemende stad waar de benadering van de overheid is: ‘Wij maken het u gemakkelijk. U doet uw ding’. Dat komt tot uiting in het feit dat er maar16,5% belasting over de winst moet worden betaald, en maar 8,25% op de eerste 2 miljoen Hongkong dollars daarvan (ongeveer 227.000 euro). In plaats van de belastingen die de HKSAR wel heeft, staat de regio meer bekend om de belastingen die hij niet heeft. Er is geen btw, er is geen roerende voorheffing op dividenden en investeringen, er is geen belasting op een wereldwijd inkomen Er is een territoriaal belastingprincipe: het enige dat wordt belast, is wat je verdient in Hongkong zelf. Dat geeft een erg aantrekkelijk totaalpanorama.
Internationaal
Dus, zoals gezegd, er is in de GBA waar Hongkong integraal deel van uitmaakt een enorme consumentenmarkt met 86 miljoen consumenten die geld te besteden hebben, maar ook een zeer interessante business-to-businessmarkt (B2B). En opvallend: Hongkong is niet alleen een kanaal voor buitenlandse bedrijven om het vasteland van China binnen te gaan, maar ook steeds meer een kanaal voor Chinese bedrijven op het vasteland naar de wereldmarkt. Ook dat geeft een interessante boost aan de economie van de HKSAR. Veel Chinese bedrijven zetten in Hongkong een naamloze vennootschap op en winnen vervolgens advies in bij het brede aanbod van professionals in Hongkong om de internationale zakenwereld in te gaan. Ook die professionals maken Hongkong tot een speciale plek. Het zijn internationaal opgeleide mensen die ook vreemde talen spreken. Er zijn heel wat Koreanen en Japanners onder hen. Dus je kunt in Hong Kong een internationaal team opbouwen.
Regionaal
Een laatste punt en zeker het vermelden waard is dat van de toenemende verbindingen tussen de Greater Bay Area en ASEAN en de RCEP. Dat laatste is het regionale alomvattende economische partnerschap werd ondertekend tussen ASEAN-landen, Singapore, Myanmar, Maleisië, plus Australië, Nieuw-Zeeland, plus China, Zuid-Korea en Japan. Het is het grootste handelsblok ter wereld en ze werken eraan om zich open te stellen en meer zaken te doen. Dus wat we voor de toekomst zullen verwachten, is veel meer. Tot nu toe hebben we veel buitenlandse directe investeringen van west naar oost zien gaan. In toenemende mate zal het van noord naar zuid gaan, bijvoorbeeld van China naar ASEAN. Deze noord-zuid-as zal zeker belangrijker worden in Azië.
Twin Cities
Tot slot nog een paar opmerkingen over de ondersteunende maatregelen om innovatie en technologie in de Greater Bay Area te bevorderen en de ontwikkelingen in de relatie tussen Hongkong en Shenzhen. Er is momenteel de Planning en Ontwikkeling van Lok Ma Chau Loop – Arup. En dat wordt een nieuw Wetenschaps- en Technologiepark dat gezamenlijk is ontwikkeld door de twee steden en dat in 2023 of 2024 klaar zal zijn. De Lok Ma Chau Loop bevindt zich op het grondgebied van Hongkong. Aan de overkant van de rivier is er een gebied in Shenzhen dat ook wordt ontwikkeld als een uitbreiding van het Science and Technology Park in Shenzhen. Dus ook op IT-gebied wordt er steeds meer samengewerkt. Voor Onderzoek & Ontwikkeling is er de mogelijkheid om biomaterialen, genetisch materiaal, in en uit te voeren, en daar komen langzaamaan meer voorzieningen voor.
En meer
Voor al diegenen die meer willen weten is er de GBA website die InvestHK heeft aangemaakt. En verder de GBA website waar alle maatregelen worden aangekondigd, want om de paar weken wordt er nieuws aangekondigd over de verdere openstelling en het bevorderen van de grensoverschrijdende activiteiten. Zie daarvoor ook de posts op LinkedIn.
Bewerking tapescript D. Nimmegeers.
Met dank aan Shenzhen European Office
en Mao Xi